Mjesec smanjenog interesa

U studenom je u dnevnim novinama ukupno zabilježeno 38 objava, što ukazuje na manji interes medija za trgovačke lance nego u mjesecu ranije kada ih je bilo 86. Najviše se u studenom pisalo o Tommyju, na drugom je mjestu Konzum, a na trećem Spar.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u studenom najviše pisalo, te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u šest dnevnih novina (Glas Istre, Glas Slavonije, Novi list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Večernji list). Željeli smo, uz ostalo, saznati postoji li razlika u objavljivanju u odnosu na nacionalne i regionalne dnevnike. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U studenom je u navedenim dnevnim novinama ukupno zabilježeno 38 objava, što ukazuje na manji interes medija za trgovačke lance nego u mjesecu ranije kada ih je bilo 86. Najviše se u studenom pisalo o Tommyju, na drugom je mjestu Konzum, a na trećem Spar.

TEMATSKI PREGLED
Tematski se najviše objavljivalo vezano za DOP i marketing, udio objava iznosi 34% u ukupnom broju zabilježenih objava. Slijedi tema vezane za poslovanje s udjelom od 32%.

Kod vodećeg se Tommyja najviše objavljivalo o asortimanu i cijenama proizvoda (36%), a objave vezane za DOP i marketing su na drugom mjestu (29%).

Kod Konzuma je najzastupljenija tema vezana za poslovanje (46%), a kod Spara to je DOP i marketing (60%).

Nastavilo se objavljivati o Tommyjevoj kampanji “385” te nagradnoj igri organiziranoj tim povodom. Iz trgovačkog lanca poručuju kako je odaziv iznad očekivanja te da su zadovoljni što su kroz svoje poruke, “Tommy zna da voliš Hrvatsku” i “Tommy zna da voliš hrvatsko” uspjeli potaknuti potrošače u jačanju svijesti o potrebi kupovine proizvoda hrvatskih proizvođača. Osim toga pisalo se o Tommyju kao jednom od sponzora Sportskih igara mladih te o kampanji “Okusi koje pamtimo”.

Za Konzum je objavljeno kako su organizirali nekoliko jednodnevnih i dvodnevnih videokonferencija za svoje zaposlenike s ciljem međusobnog dijeljenja strateških promišljanja, iskustava, vizija biznisa i najvažnije – zajedništva u doba pandemije. Vezano za koronavirus, to jest cjepivo čije se doze moraju čuvati u ledenoj kupki na -78 °C, kao mogućnost skladištenja istih navode se Konzum, Lura i Lidl budući da ni jedna veledrogerija u Hrvatskoj nema adekvatne spremnike za pohranu. Iz Konzuma su poručili kako su njihovi logistički prostori vrhunski opremljeni i kako su spremni pomoći zajednici i staviti svoje resurse na raspolaganje.

I u studenom se nastavilo prikazivanje emisija projekta “Startaj Hrvatska” koji su pokrenuli Spar Hrvatska i Nova TV. U emisijama se predstavljaju kandidati, njih osam, kroz zanimljive životne i poduzetničke priče, dok se njihovi proizvodi mogu kupiti na posebnim plavim policama u Sparu. Koji će proizvod postati hrvatski HIT za 2020. godinu tek trebamo saznati.

Najviše je objava zabilježeno u Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji – oba medija po 12 objava. Slijede Glas Slavonije, Glas Istre i Novi list, dok se najmanje objavljivalo u Večernjem listu. Jedino su za Konzum zabilježene objave u svim dnevnim novinama.
Gledajući pojedinačno po trgovačkim lancima, više se objavljivalo u regionalnim dnevnicima.

Prethodni članakNova godina donosi porezna rasterećenja
Sljedeći članakDukat nudi hitne donacije stradalima u potresu