Velike razlike u potrošnji po stanovniku u EU; Hrvatska osjetno ispod prosjeka

Potrošnja po stanovniku u zemljama Europske unije znatno je varirala u 2013., pri čemu je Luksemburg zauzeo vodeće mjesto, dok je Hrvatska osjetno ispod prosjeka EU-a, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Najnižu je razinu stvarne individualne potrošnje (AIC) po stanovniku, iskazane paritetom kupovne moći (PPP), u 2013. bilježila Bugarska, čak 51 posto ispod prosjeka EU-a.

U Luksemburgu je pak ona bila 36 posto iznad prosjeka EU-a, procjenjuje Eurostat.

To je ujedno prvo izvješće europskog statističkog ureda o AIC-u utemeljeno na novoj metodologiji ESA 2010.

Nakon Luksemburga slijede Njemačka i Austrija s razinom stvarne individualne potrošnje oko 20 posto iznad prosjeka EU-a.

Skupinu zemalja s razinom stvarne individualne potrošnje od 10 do 15 posto iznad prosjeka EU-a čine Danska, Finska, Švedska, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija i Francuska, dok je Italija prošle godine bila na razini europskog prosjeka.

Ispod, ali blizu toga prosjeka, bili su Cipar i Španjolska, dok je u Portugalu, Grčkoj i na Malti razina stvarne individualne potrošnje bila od 10 do 20 posto ispod prosjeka EU-a. Slijede Litva, Slovenija, Poljska, Češka i Slovačka s individualnom potrošnjom od 20 do 30 posto ispod europskog prosjeka, dok je Hrvatska najniže rangirana u skupini zemalja s razinom potrošnje od 30 do 40 posto ispod prosjeka EU-a, koju čine još Estonija, Latvija i Mađarska.

U Hrvatskoj je AIC po stanovniku u 2013. prema podacima Eurostata bio 39 posto ispod prosjeka EU-a.

Najnižu razinu stvarne individualne potrošnje bilježile su u 2013. Rumunjska, 43 posto ispod europskog prosjeka, i Bugarska.

Objavljeni i podaci o BDP-u po stanovniku
Eurostat je paralelno objavio i podatke o BDP-u po stanovniku, koji također pokazuju velike razlike među zemljama članicama. Bugarska je tako 55 posto ispod prosjeka EU-a dok je u Luksemburgu BDP po stanovniku dva i pol puta veći nego u EU.

Hrvatska je s BDP-om po stanovniku 39 posto ispod prosjeka Europske unije ponovno pri dnu ljestvice, u društvu Rumunjske, čiji je BDP po stanovniku 45 posto ispod prosjeka EU-a, i Latvije, s BDP-om po stanovniku 36 posto ispod europskog prosjeka.

Najbliže su tome prosjeku Francuska s BDP-om po stanovniku u 2013. sedam posto iznad prosjeka Europske unije i Španjolska, s BDP-om po stanovniku šest posto ispod prosjeka. (HRT)

Prethodni članakPIK Blagdanska šunka
Sljedeći članakOnline tvrtke zabrinjavaju nova europska porezna pravila