vindija-mlijeko-proizvodnja-ftdNakon Vindije slijede K Plus, Dukat, Konzum, Gavrilović, Lidl, Podravka, Kaufland, Kraš, PIK Vrbovec, Ledo, Interspar, dm, Plodine i Billa

Najnovije Best Buy Award istraživanje, koje je tijekom srpnja 2012. u Hrvatskoj proveo Centar za istraživanje tržišta GfK, pokazuje značajne promjene u iskustvu, mišljenju i percepciji hrvatskih potrošača o tome tko im na tržištu nudi proizvode i usluge najboljeg omjera cijene i kvalitete, izvijestili su iz tvrtke Axios, vlasnika istraživanja.

Istraživanje je rađeno po inovativnoj metodi DEEPMA (Deep Mind Awareness) švicarske tvrtke Icertas i provedeno je u skladu s odredbama “Međunarodnog kodeksa za provedbu tržišnih i društvenih istraživanja” koji su donijele Međunarodna trgovačka komora (ICC) i Svjetska udruga istraživačkih stručnjaka (ESOMAR).

U siječnju 2010. godine, tijekom prvog Best Buy Award istraživanja u Hrvatskoj, pobjednik glavne Best Buy Award kategorije uvjerljivo je bila Podravka, a za koprivničkom kompanijom slijedile su redom dobro poznate, tradicionalne, hrvatske marke: Kraš, Vindija, Vegeta, Konzum, Dukat, Gavrilović…

Podravka je 2010. godine držala uvjerljivu poziciju Br. 1 na Best Buy Award Top ljestvici, ne samo zbog toga što je njezina krovna marka (Podravka) osvojila prvo mjesto sa 16,5% glasova potrošača, već i stoga što je tada na top ljestvici uvjerljivo četvrto mjesto držala i Podravkina “Vegeta” sa 6,4% glasova.

Novo istraživanje donijelo je promjene u poretku pa je prvo mjesto zauzela varaždinska Vindija s 10% glasova potrošača.

Drugo mjesto sa 6,5% glasova dijele K Plus i Dukat, treći je Konzum sa 6% glasova, a slijede Gavrilović (5,5%), Lidl (5%), i Podravka (4% glasova).

Sedmo mjesto dijele Kaufland i Kraš s 2,5% glasova, osmi je PIK Vrbovec (2,3%), dok deveto mjesto dijele Ledo s 1,8% glasova i PIK.

Iz tvrtke Axios pojašnjavaju kako glasove potrošača za PIK Vrbovec i PIK nisu pribrajali s obzirom na to da je kod navoda “PIK”, kako kažu, “nemoguće utvrditi da li su ispitanici mislili isključivo na PIK Vrbovec ili i na neki drugi hrvatski PIK (Poljoprivredno Industrijski Kombinat)”.

Na konačnoj, desetoj poziciji, smjestio se Interspar s 1,5% glasova hrvatskih potrošača.

Ako se usporedi Best Buy Award Top ljestvica iz 2012. s istom listom iz 2010. godine može se zaključiti da je svakako najveći dobitnik varaždinska Vindija koja je s nekadašnje treće pozicije sada skočila na prvo mjesto.

Osim Vindije, uočljivi glavni pobjednici ovog istraživanja su i Konzumov K Plus (2010. ga nije uopće bilo na glavnoj Best Buy Award ljestvici, a sada je jedina trgovačka marka koja se ovdje pojavljuje i to na drugom mjestu). Slično je i s Lidlom koji se 2010. godine također nije nalazio na glavnoj Best Buy Award ljestvici, dok danas zauzima solidno peto mjesto.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da je hrvatskim potrošačima sve manje važna tradicija i navika pri odluci o kupnji, a sve više dobar omjer cijene i kvalitete koju im ponuđač nudi, a koji su domaći potrošači sada očito počeli sve više pronalaziti kod nekih trgovačkih marki koje prije nisu kupovali u ovolikoj mjeri (K Plus), ili kod nekih inozemnih trgovačkih lanaca u koje prije nisu toliko zalazili (Lidl, Kaufland, Interspar), ističu iz Axiosa.

Glavna Best Buy Award top lista sadržava isključivo subjekte koji su usko vezani uz prehrambeni sektor. Istraživanje je provedeno tijekom srpnja 2012. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 stanovnika Hrvatske starijih od 15 godina.