Viro tvornica šećera prva je velika tvrtka u Hrvatskoj koja je certificirala ISO 50001 sustav upravljanja energetskom učinkovitošću.

viro secerUvođenjem te norme, Viro se opredijelio za kontinuirano poboljšanje energetskih performansi čime će dugoročno utjecati na vlastitu energetsku efikasnost, smanjenje utroška resursa te smanjenje vlastitog utjecaja na klimatske promjene.

Certifikaciju je provela certifikacijska kuća SGS Adriatica početkom srpnja, dok je postupak implementiranja novog sustava trajao godinu i pol.

Prednosti uvođenja sustava upravljanja energetskom učinkovitošću očituju se u sposobnosti ispunjavanja ciljeva u upravljanju energijom, očuvanju ulaznih materijala i energije, kao i poboljšanju procesa u lancu opskrbe.

Nova metodologija koju Viro od sada primjenjuje odnosi se na sustavno praćenje potrošnje energije, definiranje optimalnih radnih parametara proizvodnje, uporabu energetski učinkovitih uređaja i opreme, davanje važnosti energetskom dizajnu prilikom investiranja i projektiranja, definiranje značajnih potrošača energije, ali i educiranje zaposlenika.

“ISO 50001 norma je koja dopunjava i poboljšava procese upravljanja koje je Viro već implementirao korištenjem standarda sustava kvalitete, sigurnosti hrane te sustava zaštite okoliša”, ističe predsjednik Uprave Vira Željko Zadro.

Napominje i kako primjenom ISO 50001 norme ne namjeravaju samo smanjiti utjecaj na okoliš, nego i osigurati dugoročnu održivost i konkurentnost poslovanja.

ISO 50001 novi je globalni standard za upravljanje energetskom učinkovitošću namijenjen uspostavi internih energetskih politika i poboljšanju energetske učinkovitosti putem postavljanja baze za korištenje energije, identificiranju kritičnih područja koja utječu na korištenje energije, periodičnih prognoza korištenja energije te poticanja transparentnosti u planiranju investicija i poboljšanja.

ISO 50001 uzima u obzir potrošnju energije u procesu odlučivanja pri dizajniranju i nabavi opreme, materijala ili usluga, navodi se u priopćenju.

Viro također posjeduje i certifikate za košer i halal proizvode. (SEEbiz.eu)