Hrvatska i Ukrajina postigle su trgovinsku suradnju za izvoz viškova merkantilnog krumpira koji je 2020. godine proizveden na području Međimurske i Varaždinske županije, izvijestilo je u subotu Ministarstvo poljoprivrede. Prve isporuke hladnjača sa 100 tona krumpira iz Hrvatske su za Ukrajinu krenule u petak.

Trgovinska suradnja za izvoz merkantilnog krumpira s područja Međimurske i Varaždinske županije u Ukrajinu postignuta je posredovanjem Ministarstva poljoprivrede te u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i Konzulatom Ukrajine, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da je u 2020. godini u Hrvatskoj proizvedeno 40 tisuća tona viškova merkantilnog krumpira. Urod krumpira na području Hrvatske bio je 30 posto veći od prosjeka, a istovremeno je potražnja krumpira pala za 50 posto zbog posljedica koronakrize.

“U drugom dijelu 2020. godine zabilježene su 20-25 posto niže cijene krumpira na veletržnicama, odnosno 10 posto u maloprodaji, te jako niske cijene otkupa”, navodi se, uz ostalo, u priopćenju ministarstva.

Uzgojem krumpira u Hrvatskoj prošle se godine bavilo 11.091 poljoprivredno gospodarstvo na 6.625 hektara površine, a najznačajnije površine u proizvodnji krumpira nalazile su se u Međimurskoj, Varaždinskoj te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!