Voda iz slavine prvi izbor građana, slijede Jamnica i Jana

Velik dio građana nije sklon kupovati “običnu” vodu, radije kupuju gaziranu

Prema posljednjem istraživanju portala Ja TRGOVAC i agencije Hendal građani većinom imaju povjerenja u kvalitetu vode iz vodovoda i redovito je konzumiraju. Naime, gotovo polovica ispitanih građana pije vodu isključivo iz slavine dok ih velik dio (38%) redovito pije spomenutu vodu. Tek manji dio građana pije vodu iz slavine ponekad (9%) ili uopće ne (7%).

Velik dio građana, njih 63% nije sklon kupovati “običnu” vodu u boci dok je omjer u slučaju kupovine gazirane vode potpuno obrnut. Oko 60% ispitanih građana barem ponekad kupi gaziranu vodu i to uglavnom Jamnicu koja uvjerljivo dominira segmentom s čak 76% udjela.

Od negaziranih marki flaširane vode najviše se kupuje Jana (56,3%) i to značajno više od svih ostalih marki.

Obična voda u boci najviše se kupuje na putovanju ili izvan kuće, a za znatan dio građana razlog je i taj što je smatraju zdravijom ili boljom od vode iz slavine. Zanimljivo je pak istaknuti da više od polovice građana smatra da voda u boci nije kvalitetnija od vode iz slavine.

Aromatizirane vode koje s vremenom postaju sve popularnije i brojnije okusima trenutno kupuje manje od 20% građana, segment kao i prethodna dva u kojem ponovo dominira perjanica Agrokor koncerna; Jana s 74,3% udjela.

Usprkos činjenici da Hrvatska raspolaže kvalitetnom vodom za piće u većini domaćinstava tržište flaširane vode raste iz godine u godinu te se procjenjuje da je u proteklih 12 mjeseci kroz kanale maloprodaje i ugostiteljstva prodano 227,6 milijuna litara vode čime je ostvarena vrijednosna prodaja od 1,378 milijuna kuna.

Istraživanje je provedeno tijekom travnja 2010. na reprezentativnom uzorku od 411 građana.

112131416175189