Tvrtka Japan Tobacco International stiže na hrvatsko tržište s brandovima Winston i Camel

Tvrtka Japan Tobacco International, članica vodećega međunarodnog proizvođača duhanskih proizvoda, kompanije Japan Tobacco Inc. (JTI), stigla je na hrvatsko tržište, dovodeći u Hrvatsku svjetski poznate brandove Winston i Camel

Očekuje se da će doprinos JTI-ja hrvatskome državnom proračunu u predstojećem petogodišnjem razdoblju iznositi više od 90 milijuna eura (protuvrijednost od 649 milijuna kuna), kako je, na današnjoj konferenciji za novinare u hotelu The Regent Esplanade, istaknuo zamjenik glavnoga izvršnog direktora kompanije Yasushi Shingai.

„Kao najbrže rastuća duhanska kompanija u svijetu, Japan Tobacco International stigao je u Hrvatsku s ambicioznim planom dugoročnog rasta i razvoja poslovanja. JTI je potpisao ugovor o distribuciji sa zagrebačkom tvrtkom Fibis, koji bi, prema sadašnjim predviđanjima, trebao rezultirati prometom od 120 milijuna eura (protuvrijednost od 860 milijuna kuna) te zajamčiti više od 50 novih radnih mjesta, u sklopu tvrtke JTI i kroz poslovne ugovore s hrvatskim distributerima“, izjavio je Yasushi Shingai. „S obzirom na to da je sjedište naše matične tvrtke JT u Japanu, te na činjenicu da kotiramo na Tokijskoj burzi, iskreno vjerujemo da će ovaj korak Japan Tobacco Internationala potaknuti i druge japanske investitore na ulaganja u Hrvatskoj“, kazao je.

Trenutačno JTI na hrvatskom tržištu nudi duhan za motanje (tzv. roll-your-own) međunarodnog branda Old Holborn, a tvrtka sada u Hrvatsku dovodi i dva globalno vodeća branda cigareta – Winston i Camel. Winston je drugi najprodavaniji brend na svijetu, dok je Camel, koji se počeo proizvoditi 1913., izvorni američki blend. Novi brandovi dostupni su na hrvatskom tržištu od 27. travnja, a njihova cijena iznosi 17 kuna za kutiju Winstona i 20 za kutiju Camela.

Na hrvatsko tržište distribuirat će se proizvodi iz tvornice Japan Tobacco Internationala u njemačkom Trieru. Tvornica zadovoljava najviše ISO standarde, a posjeduje i certifikat ‘5S Best-in-class’ Kaizen managementa ističu iz JTI-a.

„Dinamika hrvatskoga tržišta pokazuje trend sve većih zahtjeva potrošača za međunarodnim brandovima, a JTI je u stanju ispuniti ih. Usredotočit ćemo se na investiranje u daljnji razvoj vrijednosti branda, na kvalitetu proizvoda te na dobru geografsku pokrivenost“, izjavio je direktor tvrtke JTI za područje Zajednice Neovisnih Država (ZND), Rumunjske i Adriatice (jadranska regija), Martin Braddock.

JTI pozdravlja ukidanje trošarina i podupire napore hrvatske vlade koja radi na uvođenju u potpunosti liberaliziranog i konkurentnog tržišta, na ekonomskom razvoju zemlje te na njezinu približavanju Europskoj uniji, zaključuje Braddock.

Na pitanje hoće li njihove cigarete distribuirati Tisak i iNovine najveći lanci za prodaju duhanskih proizvoda, s obzirom da je suvlasnik u obje tvrtke njihov glavni konkurent Adris, Siniša Trbojević koji će s pozicije direktora predstavništva voditi poslove u Hrvatskoj odgovorio je da će pokušati surađivati sa svima koji su otvoreni za suranju.

Japan Tobacco International – kratak pregled
—————————————————

Povijest
JTI – Japan Tobacco International je međunarodna duhanska divizija Japan Tobacco Inc.-a koji je vodeći međunarodni proizvođač duhanskih proizvoda i čiji je globalni udio na tržištu 10,5%.

Kompanija je osnovana je 1999. kada je Japan Tobacco Inc. za 8 milijardi američkih dolara kupio međunarodne duhanske pogone od američke multinacionalne kompanije R.J. Reynolds.

2007., Japan Tobacco Inc. kupio je Gallaher, FTSE 100, za 9,4 milijardi britanskih funti. U to vrijeme, to je bila najveća strana akvizicija jedne japanske kompanije.

2009. JT Grupa kupila je Tribac Leaf Limited, kompaniju koja pronalazi duhan u Africi i Aziji, i dvije brazilske kompanije – Kannenberg, koja je proizvođač duhana, i KBH&C, kompaniju koja obrađuje i prodaje Kannenberg proizvode. JT Grupa je isto tako uspostavila zajedničko ulaganje s dva dobavljača duhanskog lišća u Sjedinjenim Državama – Hail&Cotton Inc. i JEB International.

Rukovodstvo
Glavni ured nalazi se u Ženevi, u Švicarskoj. Od 1999. Pierre de Labouchere je ujedno predsjednik i izvršni direktor. Iizvršni odbor sastoji se od 17 članova koji su pripadnici 11 narodnosti. Kompanija trenutno zapošljava 25.000 ljudi diljem svijeta.

Globalno prisustvo:
89 ureda
26 tvornica i 5 istraživačkih i razvojnih centara
Brandovi se prodaju u više od 120 zemalja

Brandovi
Osam globalnih vodećih brandova čine temelj JTI brand portfelja koji sadrži tri od pet vodećih svjetskih brandova cigareta: Winston – brand br. 2 diljem svijeta, Mild Seven – najprodavanija cigareta koja sadrži filter s ugljenom, i Camel – originalna američka cigareta napravljena od mješavine duhana koja je nastala još davne 1913.

U portfelju isto tako se nalaze i Benson & Hedges i Silk Cut – dva vodeća branda koja sadrže Virginia duhan – prestižna Sobranie of London, Glamour – broj jedan brand među ženskim super tankim cigaretama – i LD, međunarodni brand u kategoriji vrijednost za novac.

JTI je također važan igrači u tzv. OTP areni (OTP = Other Tobacco Products – drugi duhanski proizvodi, op.p.) s Hamlet cigarama, Old Holborn i Amber Leaf duhanom, tzv. vlastoručno motanim duhanom; a tu je još i Gustavus Snus – bezdimni duhan švedskog stila.

Brojke u 2009.
Ostvarena prodaja od 435 milijardi cigareta i zarada od 9,6 milijardi američkih dolara u neto prodaji.