turbo-limac-small-midiVeliko srbijansko ulaganje završilo je fijaskom u kojem Slobodan Vučićević tvrdi da ga je vlasnik Magme izigrao, a Goranko Fižulić diže tužbe i kaznene prijave protiv vlasnika beogradske tvrtke NCA Investments Group

Slobodan Vučićević, vlasnik beogradske tvrtke NCA Investments Group, izjavio je na konferenciji za novinare da je NCA pokrenula postupak protiv Magme pred nadležnim institucijama u Hrvatskoj i pred arbitražnim sudom u Parizu zbog povrede žiga.

Tvrdi kako Goranku Fižuliću, odnosno Magmi ništa ne duguje, već da je situacija obrnuta. “Magma od samog početka opstruira partnerski odnos i poslovanje zajedničke tvrtke Adria Design, zbog čega je ta tvrtka u samo nekoliko mjeseci rada generirala višemilijunske gubitke i njezino je poslovanje i dalje otežano kontinuiranom Magminom blokadom”, kaže Vučićević.

Za Vučićevića je glavni problem to što je za 18 milijuna eura kupljeno samo intelektualno vlasništvo koje je Magma prebacila na AD, a to je Turbo Limač. “Danas imamo situaciju da nam je Magma nelojalna konkurencija jer i dalje koristi određeni broj lokala i brend Turbo Limač. Žalit ćemo se svim nadležnim institucijama kako bismo zaštitili ono što smo kupili”, izjavio je Vučićević.

Tvrdi kako Magma nije ispunila svoju stranu Ugovora, ne poštuju brend, a računi AD su blokirani.

Što se tiče 6,6 milijuna eura, za koje Fižulić tvrdi da ih Vučićević nije platio za preuzimanje tvrtki Magma International Beograd, Magma B iz Sarajeva, te Kozmolina iz Beograda, Vučićević kaže da ih nije ni morao platiti jer Magma svježim novcem nije sanirala dugovanja tih tvrtki, već je napravila neadekvatnu dokapitalizaciju i tvrtkama oprostila dug, a dug prema bankama i dobavljačima je ostao neplaćen.

Dodao je da je Magma pod čudnim okolnostima blokirala zajedničku tvrtku AD ovrhom na iznos veći od 3 milijuna kuna. Također tvrdi da se cjelokupno računovodstvo zajedničke tvrtke nalazi u prostorijama Magme, a koje Fižulić ne želi dati upravi AD. “Ne radimo ništa i za to smo platili 18 milijuna eura”, izjavio je.

Njegov odvjetnik Mladen Gajski tvrdi kako imaju saznanja da je Magma u velikim problemima, odnosno da im je jedna poslovna banka zaplijenila imovinu. Institucije trebaju odraditi svoje, a mi ćemo se snaći i podići tvrtku na noge, zaključio je.

Reakcija Magme
Samo nekoliko sati nakon konferencije Magma je reagirala priopćenjem u kojem tvrdi da je Vučićević izrekao cijeli niz neistina s ciljem da opravda neispunjenje ugovornih obaveza, odnosno neisplatu preostalih 6,6 milijuna eura, na ime prijenosa udjela u pet društava na području Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Danas je vidljivo da je NCA od početaka imao prikrivenu zamisao da uplatom samo dijela ugovorene cijene ostvari potpuno ovladavanje svim društvima te je zbog navedenog Magma bila prisiljena raskinuti sporazum te je podnijela pet tužbi Trgovačkom sudu u Zagrebu u razdoblju od 11. svibnja do 15. lipnja 2011. godine”, stoji u priopćenju.

Isto tako, izdala je nalog svojim odvjetnicima u Beogradu da protiv društva NCA, njenih vlasnika i odgovornih osoba podnesu kaznene prijave radi više kaznenih dijela i to: davanja mita, neovlaštenog odavanja i priopćavanja poslovne tajne te poticanja za nesavjesno poslovanje u kojoj se vlasnik NCA pojavljuje kao podstrekač na kazneno djelo. Također, izdan je nalog odvjetnicima u Beogradu da se podnese prijava NCA i njih vlasnika Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja zbog nelojalne konkurencije na tržištu.

U toku je i podnošenje kaznene prijave protiv NCA i vlasnika Državnom odvjetništvu u Zagrebu te prijava Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. O detaljima navedenih kaznenih djela ne možemo govoriti prije njihove obrade u nadležnim državnim odvjetništvima, ističu u priopćenju. (Bankamagazin)