Trgovački lanac Wal-Mart udružio se s Alphabetovim Googleom kako bi ušao na tržište glasovne kupovine, kojim trenutno dominira Amazon, otvorivši time novo poglavlje konkurentske borbe Wal-Marta i te kompanije na području internetske prodaje.

Google, koji proizvodi softver Android koji se koristi za pokretanje većine pametnih telefona u svijetu, krajem rujna ponudit će stotine tisuća Wal-Martovih stavki na svojoj glasovnoj Google Assistant platformi, napisao je u srijedu na svom blogu direktor Wal-Martovog odjela internetske trgovine Marc Lore.

Amazon, čija glasovna platforma Alexa omogućuje korisnicima maloprodajnu kupnju, ima posvemašnji udio u američkoj industriji glasovnih uređaja, a sa svojim Echo uređajima u 2016. zauzimao je 72,2 posto tržišta, znatno ispred Google Home uređaja, kojem pripada 22 posto, pokazuje istraživanje tvrtke eMarketer.

Amazon također dominira u odnosu na Wal-Mart i druge maloprodajne lance u internetskoj prodaji.

Wal-Mart je, međutim, krenuo agresivno nuditi popuste kupcima koji kupuju putem interneta te sami podižu robu, te besplatnu isporuku u roku dva dana za kupnju od 35 dolara i više. Ti najnoviji potezi su čak prisilili Amazon, koji rijetko oponaša konkurenciju, da smanji svoj cjenovni prag za besplatnu dostavu.

“Jedan od osnovnih razloga za glasovnu kupovnu bit će mogućnost kreiranja košarice prethodno kupljenih svakodnevnih namirnica”, naglasio je Lore.

Dodao je da Wal-Mart ima veće planove za glasovnu kupovinu iduće godine, uključujući kapitaliziranje svojih 4.700 trgovina u SAD-u, za ‘stvaranje korisničkog iskustva koje trenutno ne postoji nigdje drugdje u području glasovne kupovine’.

Kupci će biti u mogućnosti koristiti glasovnu kupovinu za podizanje narudžbe s popustom u trgovini ili kupiti svježe namirnice širom zemlje, kaže Lore.

No, dok i Amazonovi i Googleovi glasovni uređaji bilježe porast popularnosti, ljudi ih i dalje uglavnom koriste za neke osnovne zadatke poput uspostave telefonskih poziva ili slušanje glazbe. (Hina)