Švicarski prehrambeni div Nestlé izvijestio je u četvrtak da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario slabiji organski rast nego u istom razdoblju lani, uz veći obujam prodaje ali skromniji utjecaj cijena u ukupnom rezultatu.

nestle-cokolada-midiGrupa je u prva tri ovogodišnja mjeseca zabilježila prihode od 20,934 milijarde švicarskih franaka, što je gotovo na razini prošlogodišnjeg prvog tromjesečja. U kompaniji ukazuju na negativan utjecaj valutnih tečajeva od 2,8 posto, te na neto rezultat akvizicija odnosno prodaja imovine koji je srezao rast za jedan posto.

Organski rast, koji isključuje utjecaj valutnih tečajeva, akvizicija i prodaja imovine, iznosio je u prvom tromjesečju 3,9 posto, u odnosu na 4,4 posto koliko je iznosio u istom razdoblju lani.

Obujam prodaje povećan je tri posto, dok na cijene otpada 0,9 posto rasta. U istom razdoblju prošle godine obujam prodaje uvećan je 1,9 posto dok je na cijene otpalo 2,5 posto rasta.

“Kao što se i očekivalo, prvo tromjesečje nastavilo je pozitivan trend u segmentu realnog internog rasta, uz slabiji utjecaj cijena”, navodi se u priopćenju Nestléa.

U kompaniji ističu da je rast obujma prodaje ubrzao u odnosu na prošlu godinu zahvaljujući snažnom rezultatu u Europi, jugoistočnoj Aziji i Africi.

U regiji koja obuhvaća Aziju, Oceaniju i Afriku ostvarili su organski rast od 2,1 posto dok je u istom razdoblju prošle godine u toj stavci zabilježena stagnacija. Najvišu stopu rasta zabilježili su u regiji Sjeverne i Južne Amerike, od 5,0 posto, dok je u regiji koja obuhvaća Europu, Bliski istok i sjevernu Afriku organski rast iznosio 3,2 posto.

Potvrdili su ujedno procjenu po kojoj bi organski rast u cijeloj 2016. trebao ostati na razini prošle godine, uz poboljšanja marži i temeljne dobiti po dionici ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva.

Poput ostalih proizvođača hrane, i Nestlé se suočava sa slabijim rastom i zahtjevnijim potrošačima na tržištima u nastajanju, posebno u Kini. Tvrde ipak da su uspjeli povećati tržišni udio u većini kategorija i dijelova poslovanja. (SEEbiz.eu/Hina)