Med je jedan od rijetkih proizvoda s kojim Hrvatska ostvaruje pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu

Početak kolovoza za pčelare označava i početak priprema pčelinjih zajednica za zimu i iduću sezonu, premda mnogi pčelari još uvijek očekuju med od zlatošipke, medonosne biljke, posebice rasprostranjene na područjima uz Dravu i Dunav.

Ovu pčelarsku sezonu predsjednik Saveza pčelara Osječko-baranjske županije Zvonimir Pajnić ocjenjuje relativno dobrom, te očekuje da će proizvodnja meda na području te županije značajno premašiti prošlogodišnjih, zbog suše niskih 920 tona.

“Možemo biti zadovoljni jer nam raste broj pčelara. Oni su dobro educirani i opremljeni. Ove godine nije bilo većih gubitaka pčelinjih zajednica zbog trovanja pesticidima, a državne potpore omogućile su kvalitetnu zaštitu pčela od varoe. S obzirom na sve to, na području naše županije realno možemo očekivati proizvodnju od 1.500 tona meda na godišnjoj razini, što naravno ovisi o klimatskim, odnosno prirodnim uvjetima na pojedinim područjima, koji su utjecali na to jesu li medile najvažnije medonosne biljke”, kaže Pajnić.

Završetak pčelarske sezone znači istovremeno i početak posljednjih priprema za najvažniju pčelarsku manifestaciju u zemlji – Dane meda u Hrvatskoj, koja se u Osijeku održava od 4. do 6. listopada.

A Osijek i Osječko-baranjska županija, vrijedi naglasiti, perjanice su hrvatskog pčelarstva. Organizatori su manifestacije, koja se održava 18. godinu zaredom, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Osijek, Hrvatski pčelarski savez i Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, osječki Poljoprivredni, te Prehrambeno tehnološki fakultet i Agronomski fakultet Zagreb.

Ove godine, ističe Pajnić, manifestacija se prvi put održava u Hrvatskoj kao članici Europske unije, te je i cilj Županijskog saveza da se proizvodi domaćih pčelara predstave Europi.

Hrvatska gospodarska komora organizator je ocjenjivanja meda, ali i pakovina meda, pića, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i suvenira, koje provodi u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku. Dostava uzoraka i prijave za ovo najcjenjenije hrvatsko natjecanje pčelara otvorene su do 6. rujna.

Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu HGK ŽK Osijek, kaže kako je ocjenjivanje meda imalo za cilj educirati domaće pčelare, upoznati ih sa zakonskom regulativom, povezati sa znanstvenim institucijama da bi povećali kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda i kako bi u konačnici pčelari bili spremni za ulazak u Europsku uniju.

“I možemo zaključiti kako smo svi zajedno uporno radeći, pčelarstvo od sive ekonomije doveli do toga da su pčelari danas uzorni gospodarski subjekti – svi su registrirani proizvođači koji plaćaju poreze, redovito šalju med na kontrole, educirani su, imaju vrhunsku proizvodnju i tržište, zapošljavaju… Med je jedan od rijetkih poljoprivrednih proizvoda s kojim naša zemlja ostvaruje pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu. Godišnje proizvedemo šest do sedam tisuća tona meda, a u izvozu završi u pojedinim godinama i do tisuću tona”, napominje Nad, ističući koliki je značaj ocjenjivanje meda imalo na razvoj pčelarstva. (Glas Slavonije)