Sve je počelo s kavom. U međuvremenu na tržištu ima nebrojeno puno proizvoda s pečatom “Fairtrade”. Pa čak i komada namještaja. Promet u Njemačkoj neprestano raste. Samo u 2011. povećao se za 18 posto.

fairtrade-kava-largeVoditelj udruge za pravednu trgovinu TransFair Deutschland Dieter Overath ponosan je na rezultate svog rada i rada svojih suradnika. “Od 2002. promet fairtrade proizvoda u Njemačkoj je porastao osam puta”. U ovoj je branši “obrnuto” 400 milijuna eura. A Overath je uvjeren da će ovaj trend ostati nepromijenjen. “Mislim da ćemo ove godine probiti granicu od pola milijarde eura”.

Veliko povjerenje potrošača

Ima više razloga za ovakav veliki rast. Prije svega veća prisutnost robe s ovim pečatom koja se prodaje u supermarketima i ostalim trgovinama. Uz kavu, čokoladu i banane, proteklih su godina među ovim proizvodima posebno omiljene ruže. One su u roku od pet godina otkako su uvedene na tržište zauzele skoro sedam posto prometa.

Njemački potrošači očito rado plaćaju koji euro više ako imaju osjećaj da time podupiru neku dobru stvar. Ne samo da će u Njemačkoj 70 posto građana prepoznati simbol “Fairtrade” nego ovaj logotip među njima uživa i veliko povjerenje.

Od kave do pokućstva
TransFair dodjeljuje pečate o pravedno proizvedenim i kupljenim proizvodima već 20 godina. Na njihovim je pečatu u početku pisalo TransFair, baš kao što je i ime udruge, ali je u međuvremenu to promijenjeno u “Fairtrade”. Ovaj pečat, odnosno naljepnicu, dobivaju proizvodi koji se proizvode i prodaju po određenim kriterijima.

Prvi proizvod koji se prodavao s ovim pečatom bila je kava. Dijelom jer Nijemci rado i puno piju kavu, a dijelom jer tu proizvođači mogu biti posebno teško pogođeni pravilima slobodne trgovine. Jer ako je urod dobar i u skladu s time ponuda velika, kavi pada cijena. Ako je urod loš, teško da će uzgajivači nešto više zaraditi.

U procesu pravedne trgovine postoje dugoročna jamstva i određene minimalne cijene koje proizvođačima u zemljama u razvoju omogućuju da budu neovisni o velikim promjenama cijena na svjetskim tržištima. A tako se isto onemogućuje da uzgajivači kakaovca, berači banana ili proizvođači cvijeća svoju robu moraju prodavati posrednicima po dumping-cijenama.

Društveni i ekološki kriteriji

Proizvođači i trgovci koji dobiju pečat Fairtradea obvezuju se da će se pridržavati nekih društvenih standarda, na primjer da neće koristiti ilegalnu dječju radnu snagu, odnosno da će poštivati prava svojih zaposlenika. Ulogu ovdje igraju i ekološki kriteriji poput onih o ograničenoj upotrebi pesticida. A pridržavaju li se pravila na koja su se obvezali ne provjerava udruga TransFair, nego jedna organizacija specijalizirana za certifikate angažirana izvana.

Osim namirnica i cvijeća, TransFair osvaja još jedan važan dio tržišta – proizvodnju namještaja. I tu već ima vrlo važnih trgovinskih partnera. U Njemačkoj dvije velike tvrtke za proizvodnju i distribuciju namještaja žele nuditi pokućstvo s pečatom Fairtradea. Namještaj bi trebao biti proizveden u Meksiku, drvo bi dolazilo od manjih drvnih poduzeća u Boliviji, Čileu i Hondurasu.

Skroz u trendu
TransFair se angažira u gradovima i lokalnim zajednicama. 2011. brojne su se općine tako ponovno obvezale da će aktivno poticati pravednu trgovinu. Na primjer tako što će u općinskim institucijama nuditi samo kavu koja bude imala pečat Fairtradea. Sportska društva i škole koristit će isključivo Fairtrade lopte ili pri preuređenju javnih površina upotrebljavat će se samo kamen s Fairtrade certifikatom.

Na 11. travnja otok Langeoog u Sjevernom moru prozvan je prvim Fairtrade otokom u Njemačkoj. Tamošnje lokalne zajednice vjeruju da je to vrlo dobar način za privući turiste. Jer Fairtrade je jako u modi, baš kao i ekološki proizvedena hrana. (Deutsche Welle)