bjelovarski sajamNajveća poljoprivredna, gospodarska, obrtnička, ali i turistička manifestacija u regiji, 23. jesenski međunarodni bjelovarski sajam, i ove godine očekuje više od petsto izlagača iz petnaestak zemalja.

Prvenstveno stočarski, poljoprivredni, ali i gospodarsko-obrtnički međunarodni sajam u Gudovcu od 11. do 13. rujna okupit će najvažnije i najveće gospodarstvenike iz Hrvatske, ali i iz Njemačke, Slovenije, Italije, Srbije, Danske, Nizozemske i Turske. Ukupna površina sajma je 235 000 metara kvadratnih.

Središnji dio ovogodišnjeg jesenskog sajma je Državna stočarska izložba koja Bjelovarski sajam izdvaja od svih sajmova u regiji.

Riječ je o specijaliziranoj izložbi u Europi na kojoj će se predstaviti više od 500 grla stoke i drugih životinja, s osobitim naglaskom na domaće. Najavljena su izaslanstva brojnih zemalja, od kojih je posebno zanimljivo izaslanstvo Kine čiji je član i direktor njihovog najvećeg sajma.

Već tradicionalno će se u dva izložbena paviljona (3 i 5) te na otvorenom izložbenom prostoru na ukupno 5000 kvadrata predstaviti najbolja grla hrvatskih proizvođača. Naime, uz podršku Hrvatske poljoprivredne agencije i stočarskih saveza na sajmu se planira predstaviti više od 50 pasmina iz 18 županija. Moći će se vidjeti gotovo sve izvorne hrvatske pasmine, od boškarina do kokoši hrvatice.

Najzanimljiviji i najatraktivniji dio u sastavu te izložbe je Bambino kup u kojemu sudjeluju djeca. Interes za taj dio izložbe iznimno je velik, a očekuje se pedesetak prijavljenih.

Sajam je posebnu pozornost, uz Državnu stočarsku izložbu, posvetio domaćim proizvođačima i izvoznicima stočne hrane i proizvođačima i izvoznicima traktora. Oni će se predstaviti na više od 20 000 kvadrata neto izložbene površine, a prezentirat će nove proizvode i tehnologije.

U sastavu ovogodišnjeg Jesenskog sajma održat će se i LOREKO (sajam lova). Za posjetitelje lovce, ali i za sve ljubitelje prirode, osim izložbeno-prodajnog dijela bit će predstavljeno više lovačkih društava s planom i programom godišnjih aktivnosti. Osim toga, u sklopu LOREKA bit će prikazana i izložba lovnih trofeja koja će biti zanimljiva ne samo lovcima, već svim naraštajima različitih interesa i obrazovanja.

O novim tehnologijama i dostignućima u poljoprivredi, ali i područjima vezanima uz nju, predavat će domaći i strani stručnjaci. I dalje se želi privući što više mladih posjetitelja pa je prvi dan sajma, u dogovoru s osnovnim školama, organiziran kao Dan otvorenih vrata.

Prošlogodišnja brojka od nekoliko desetaka tisuća posjetitelja upravi Bjelovarskog sajma dala je još veći motiv da ova priredba bude još bogatija i kvalitetnija. Izvrsna je to prilika za predstavljanje i razmjenu iskustava, ali i velika mogućnost za sklapanje novih poslova. Sajam ove godine posjetitelje dočekuje novim izgledom. Naime, ukupna vrijednost planiranih radova i ulaganja u uređenje je oko 2,5 milijuna kuna. Cilj i budućnost su svakako moderan i zanimljiv izgled, ali i dodatni poboljšani uvjeti za izlagače.

Bjelovarski sajam tvrtka je koja je u posljednjih nekoliko godina uspjela održati korak s najvećima pa je tako postala članica udruženja najvećih sajmova u Europi ‘EUROASCO’ koji zajedničkim nastupom lakše dolaze do sredstava iz fondova EU.