6-maloprodajni-forum-ftd1Novi proizvodi i usluge kao generatori rasta u maloprodaji bila je glavna tema 6. hrvatskog maloprodajnog foruma koji se u četvrtak održao u Hypo centru u Zagrebu.

O važnosti inovacija, uvođenja novih proizvoda, usluga i tehnologija, koji mogu postati generatori maloprodajnog rasta govorio je direktor za odnose s korisnicima u tvrtki Europanel, Richard Herbert.

On je tom prilikom naglasio da je najvažnije slušati potrebe i želje kupaca i svoje brendove tome prilagoditi te da je upravo u teškim gospodarskim vremenima potrebno posvetiti još više pažnje inovacijama i kreiranju novih proizvoda.

Tako su suprotno od uobičajene prakse suzdržanosti i rezanja troškova pobjednici u krizi potrošili gotovo tri puta više na oglašavanje i inovacije od tržišnih gubitnika koji su procijenili da u vrijeme smanjene kupovne moći i neizvjesnosti nije dobro ulaziti u dodatne investicije i projekte već mirovati i čekati izlazak iz krize koji na žalost mnogi od njih nisu dočekali.

Zanimljiv podatak o kupovnoj moći hrvatskih potrošača predstavila je agencija za istraživanje tržišta GfK, a koja iznosi 34% Europskog prosjeka i zauzima 29. mjesto među 42 Europske zemlje.

Prosječan Hrvat tako za kupovinu roba i usluga raspolaže sa 35.250 kuna dok primjerice Slovenci za tu svrhu raspolažu sa dvostruko većim iznosom, odnosno 73.430 kuna.

Opće je poznato da kupovina putem interneta na svjetskoj razini već neko vrijeme raste galopirajućim tempom dok skroman rast internet trgovine u Hrvatskoj možemo zahvaliti ponajprije pojavom brojnih portala za kolektivnu kupnju s velikim popustima čiji se uspjeh i brojnost temelji upravo na pojavi krize i smanjenoj kupovnoj moći predstavljeno je u izlaganju.

U vidu poticanja razvoja internet trgovine i oglašavanja putem interneta, prvi portal za maloprodaju i robu široke potrošnje Ja TRGOVAC svim je sudionicima 6. maloprodajnog foruma podijelio vaučere za oglašavanje na internetu u vrijednosti od 100.000 kuna.

Uz istraživačke agencije Europanel i GfK na forumu su govorili i održali prezentacije čelni ljudi vodećih regionalnih i svjetskih tvrtki iz sektora maloprodaje i robe široke potrošnje poput: Nestle-a, P&G-a, Apple-a, Mercatora i drugih.

Ljubo Jurčić, predsjednik Nadzornog odbora Podravke, u svom je pak izlaganju podsjetio na strukturne probleme u gospodarstvu Hrvatske rekavši pritom kako je ukupna kvaliteta društvenog života neke zemlje sadržana i uključena u svaki pojedinačni proizvod koji iz te zemlje potječe.

Na toj je tezi pojasnio zašto su hrvatski proizvodi većinom nekonkurentni na svjetskom tržištu, a izlaz iz takvoga gospodarskog stanja vidi u jačanju proizvodnje u svim granama, prvenstveno u području poljoprivrede i prerađivačke industrije.