Uz vlastite suhomesnate proizvode, na policama i u frižideru trgovine Zdravo seljački mogu se naći pršut iz Drniša, med iz Hreljina, vino sa Žumberka i iz Zeline od kuda dolazi i kiseli kupus. Tu je i maslinovo ulje s Brača, a bučino, kako i priliči, iz Varaždina.

Trgovina Zdravo seljački, kako joj i samo ime govori, posvećena je plasiranju domaćih, autohtonih proizvoda spravljenih na tradicionalan način, baš onako kako su ih nekada radili naši stari. Dućan je to u zagrebačkom naselju Malešnica otvoren prije pet godina kao rezultat želje vlasnika Davora Stojsavljevića, dugogodišnjeg građevinara, da široj javnosti predstavi domaće proizvode koji nastaju u radionici njegove obitelji i prijatelja te koje i sam sa zadovoljstvom konzumira. “Suhomesnati proizvodi koje nudimo u dućanu napravljeni su s najvećom mogućom pažnjom, točno onako kako proizvodimo za sebe. Radimo male količine, a najbolja nam je potvrda da smo na dobrom putu to što nam se zadovoljne mušterije vraćaju”, navodi Davor te s ponosom pokazuje široku paletu kobasica – samoborske, slavonske, istarske, jeger, češnjovke i kranjske. Kobase ovog, slobodno se može reći – brenda, proizvode se u certificiranoj mesnici Davorovog prijatelja, a sirovina je također provjerenog porijekla – svinje na tradicionalan način uzgaja i hrani njihov kooperant u Zelini.

U dućanu se može kupiti i drugih dimljenih delicija. Nadaleko čuveni Drniški pršut dobavljaju iz “domovine” pršuta, navodi Davor, a tu su još i panceta, pečenica, buđola. Sve to mušterije itekako dobro znaju. “Mi smo sa svima njima jedna velika obitelj. Neki nam ne moraju niti napisati narudžbu, dovoljno je da nazovu i već znamo što žele kupiti”, ponosno ističe Davor prisjećajući se kako su neki artikli našli put i van Hrvatske. Jedan je stalni kupac, naime, prilikom svakog čestog putovanja na rad u Njemačku naručivao pakete od po 200 grama narezane pancete jer je samo ona zadovoljavala sve njegove kriterije. Tvrdio je čak da nigdje bolje nije jeo. A svaki zadovoljan kupac sve ove poslastice opravdano pohvali svom krugu poznatih i tako se usmenom predajom, najpouzdanijim načinom oglašavanja, priča širi.

DOSTAVA NA VRATA
Za rezanje, pakiranje, vakuumiranje, ali i slaganje bogatih plata za razna druženja, zadužena je uglavnom djelatnica Luiza, inače umirovljenica koju je s Davorom povezao loyalty sustav Cashback, točnije jedan seminar na kojem su se oboje našli. To je još jedna od posebnosti trgovine Zdravo seljački. Svi kupci iz sustava Cashback prilikom svake kupovine štede dva posto, koliko iznosi dogovoreni popust za njihovu trgovinu.

I prije aktualne pandemije, u kojoj je izrazito porasla popularnost dostave raznovrsnih artikala na kućni prag, delicije iz dućana Zdravo seljački svi poklonici mogli su dobiti na vlastitu adresu. “Onog dana kad sam odlučio otvoriti trgovinu imao sam i plan za dostavu”, priča Davor osvrćući se na otežane uvjete poslovanja tijekom posljednjih mjeseci u kojima našim životima dominira tema koronavirusa. S početkom pandemije, trgovina Zdravo seljački bila je zatvorena, da bi se tijekom ljeta njena vrata otvorila, a sada opet razmišljaju o zatvaranju jer se broj zaraženih, nažalost, penje pa su ljudi manje skloni ići u kupovinu. Međutim, njihovi vjerni kupci nemaju razloga za strah jer je vlasnik Davor cijelo poslovanje posložio tako da sva naručena roba bude dostavljena najkasnije 24 sata od predane narudžbe.

Uz sve već spomenute proizvode, u trgovini Zdravo seljački može se kupiti i apsolutni hit prošlogodišnjeg zagrebačkog Adventa – vrapčanska kobasica. Svestrani je poduzetnik Davor krajem 2019., naime, odlučio odgovoriti na izazov i unajmiti kućicu na Strossmayerovom šetalištu, u blizini spomenika književnika A.G. Matoša. “Prije nego smo potpisali ugovor o najmu, organizatori su nas tražili da predstavimo jelovnik. Da bismo se razlikovali od ponuda susjeda, glavni su nam proizvod bile ličke pole krumpira sa slaninom ili maslom. Kombinirali smo ih s našim kobasicama i kiselim kupusom, a pekli smo i jeger te rezali pršut i sir”, ističe Davor uz žaljenje što se ove godine vjerojatno sve otkazuje.

VOĆE I POVRĆE
Da ne bi ispalo kako Zdravo seljački nudi samo suhomesnate proizvode, važno je napomenuti da se na njihovim policama u sezoni nađe rajčica od poznatih uzgajivača koji nemaju mogućnost sve samostalno plasirati na tržnicama. “Prošle smo godine kupcima ponudili i domaće agrume, a samo mandarina u dva mjeseca prodali smo pet tona. Bilo je tu i limuna kao i naranči. Kako je aktualna situacija s koronom sve zakomplicirala, tako i našu dostavu, ove nam je godine nabavu postalo prezahtjevno organizirati pa smo to popularno voće trenutačno izostavili”, objašnjava Davor najavljujući kako će čuveni krumpir iz Ličkog Lešća ipak uskoro biti na policama jer je već iskopan i samo što nije stigao.

Med nabavljaju iz Hreljina, vino sa Žumberka i iz Zeline od kuda dolazi i kiseli kupus, maslinovo ulje je s Brača, a bučino, kako i priliči, nabavljaju od malog OPG-a iz Varaždina, dok je jabučni ocat iz Čiča. Prigorski gradić Zelina pokazao se i kao odličan izvor različitih vrsta tjestenina – širokih i uskih rezanaca, dok su mlinci iz Bedekovčine. Mliječne proizvode nabavljaju od Mini mljekare Veronika, dok su sirevi obitelji Puđa i povremeno iz Sirane MIH s Paga koja se sirarstvom bavi već gotovo 130 godina. Otprilike godinu dana nakon otvorenja dućana, brend Zdravo seljački našao se i na Tržnici Špansko. Budući da se tržnica sada obnavlja, štand je privremeno van pogona, ali za nadati je da će rekonstrukcija biti gotova do Božića. I prije prošlogodišnje avanture na “velikom” Adventu, entuzijasti iz Zdravo seljački su se okušali u ugostiteljstvu pred svojim pragom.

“Prije dvije godine smo tu ispred dućana svake subote tijekom prosinca imali sličnu ponudu kao i prošle godine kod Matoša, ali je za fritule bila zadužena Luiza. Za Uskrs smo svojedobno pekli papaline, a jedno vrijeme smo čak kuhali gablece za radnike na obližnjim gradilištima”, nabraja Davor sve svoje hvalevrijedne pothvate. Kako mu poduzetnički život ne bi postao monoton, intenzivno radi na planiranju proširenja na poslovni prostor u neposrednom susjedstvu dućana Zdravo seljački što bi moglo aktualizirati djelatnost pripreme hrane. Samo naprijed!