U okviru promatrane skupine sredstava za zimsku njegu ukupno je 26,6% vrijednosne prodaje proizišlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja.

U kategoriju zimske njege spadaju proizvodi za njegu lica, tijela i usana. Prodaja sredstava za zimsku njegu tijekom 2021. godine zabilježila je vrijednosni i količinski rast po stopama od 12,5 i 6 posto. Najveći udio u okviru sredstava za zimsku njegu u 2021. godini zabilježili su proizvodi za njegu tijela s 87,9% količinskog i 46,5% vrijednosnog udjela.

U okviru promatrane skupine sredstava za zimsku njegu ukupno je 26,6% vrijednosne prodaje proizišlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja. Pritom se u okvirima udjela redovne i promotivne prodaje uočava pad od 0,3% u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

Kategorije koje bilježe rast prodaje putem promocija u odnosu na prethodnu godinu su njega tijela i usana, sa stopom rasta od 0,8% i 1,8%, dok segment njege lica bilježi pad od 2%.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 94,9% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju 5,1%. U odnosu na 2020. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama povećana je za 9,7%, a prodaja promotivnih pakiranja istodobno je ostvarila rast od čak 46 postotnih poena.