Zimska njega: Više se njegujemo

U usporedbi s istraživanjem iz 2015. godine sve tri su kategorije zabilježile porast korištenja. Najviše je korištena kategorija krema za ruke koju koristi 78,3% građana (+7,3% u odnosu na 2015.), slijede kreme za lice koje koristi 61,3% građana (+2,3%), dok je najveći rast ostvarila kategorija balzama za usne koju koristi 55,8% građana (+14,8%)

Kada dođu hladni dani moramo se pobrinuti da zaštitimo našu kožu od vanjskih utjecaja, a ove godine ta je njega još potrebnija zbog raznih sredstava za dezinfekciju koja stavljamo na naše ruke ili maski koje obavezno nosimo na licu. To je i jedan od razloga zbog kojih je zanimljivo usporediti aktualne navike naših potrošača s istraživanjem koje smo na ovu temu i s istovjetnim pitanjima proveli u zimu 2015. godine.

Kada je riječ o njezi ruku, danas ukupno 78,3% ispitanika ističe da koriste kremu za ruke, dok je prije pet godina takvih bilo 71%. To je sasvim lijepi rast broja korisnika.

Kod učestalosti korištenja kreme za ruke bilježimo također stanovite pomake. I dok onih koji kreme za ruke koriste svakodnevno ima gotovo podjednako (55% u 2020. u usporedbi s 54,3% u 2015.), ipak je primjetan rast broja građana koji kreme za ruke koriste nekoliko puta tjedno: s 25,9% u 2015. na 31,6% u 2020. Jednom tjedno ove proizvode koristi 8% građana (6,1% u 2015.), dok jednom mjesečno ili rjeđe to čini njih 5,4% (13,6% u 2015.).

Kod kreme za lice nismo zabilježili tako osjetne oscilacije. Naime, u ovogodišnjem je istraživanju 61,3% građana istaknulo da su korisnici krema za lice, dok je prije pet godina udio korisnika bio tek nešto manjih 59%.

Međutim, u učestalosti korištenja primjećuje se razlika jer je broj građana koji svakodnevno koriste kremu za lice dosegao 71,5%, što je za 5,6% više u odnosu na 2015. godinu. Za razliku od toga, udio onih koji kremu za lice koriste nekoliko puta tjedno iznosio je 21% ili 6% manje u usporedbi s istraživanjem od prije pet godina. Da kreme za lice koriste jednom tjedno ističe 6,2% građana (3,8% u 2015.), a jednom mjesečno ili rjeđe to čini njih 1,3% (3,3% u 2015.).

Zadnje pitanje odnosilo se na korištenje balzama za usne. Korištenje ovoga preparata zabilježilo je najveći rast jer je ove godine ukupno 55,8% građana izjavilo da koriste balzam za usne, dok je prije pet godina takvih korisnika bilo 41%. Većina korisnika balzama za usne taj proizvod koristi svakodnevno (56,2%), dok ga daljnjih 29,9% koristi nekoliko puta tjedno. Dosta manjih 6,7% ispitanika balzam za usne koristi jednom tjedno, a sličan udio od 7,3% to čini jednom mjesečno ili rjeđe. S obzirom na spol, sve tri kategorije, očekivano, više koriste žene nego muškarci.

Istraživanje su tijekom studenog 2020. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakCromaris ostvario prodaju od 10 tisuća tona ribe
Sljedeći članakXiaomi predstavio dva nova Redmi pametna telefona