Konzumenti žitarica za doručak svjesni su važnosti vlastitog zdravlja, jedu zdravo i redovito se bave sportom te su veliki korisnici interneta koji im olakšava kupovinu

Raznovrsna i zdrava prehrana najvažnija je za zdravlje čovjeka. Mnogi nutricionisti ističu doručak kao najvažniji obrok u tijeku dana pa stoga preporučuju uzimanje zdravih namirnica koje će organizmu osigurati potrebnu energiju. Jedna od takvih namirnica su i žitarice.

UMJERENOST U ŽITARICAMA
Više od polovice Hrvata konzumira muesli ili corn flakes za doručak. Kada je riječ o razlici među spolovima, zanimljivo je kako ove proizvode više konzumiraju žene, njih 58%.

U pogledu frekvencije konzumacije žitarica za doručak i podjele svih konzumenata na: male (one koji jedu žitarice jednom mjesečno ili rjeđe), umjerene (one koji jedu žitarice dva puta mjesečno do dva puta tjedno), i velike konzumente (one koji jedu žitarice više od jednom dnevno), uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati postotni udjel velikih i umjerenih konzumenata, odnosno svih konzumenata koji su u proteklih godinu dana jeli žitarice.

Pritom je najviše umjerenih konzumenata, odnosno onih koji žitarice za doručak konzumiraju dva puta mjesečno do dva puta tjedno.

Kada govorimo o markama žitarica koje potrošači najviše konzumiraju u Hrvatskoj, vidimo da su na prvom mjestu žitarice proizvođača Čokolino, drugo mjesto dijele Vitalis i K plus, dok su na trećem mjestu Nestlé Fitness i Vivera.

Muesli i corn flakes
Muesli ili müsli popularan je oblik žitarica za doručak koje se baziraju na sušenim zobenim sjemenkama i drugim sastojcima kao što su žitne sjemenke, svježe i sušeno voće, sjemenke i orašasto voće, pomiješano s mlijekom, sojinim mlijekom, jogurtom ili voćnim sokom. Muesli je oko 1900. godine osmislio švicarski liječnik Maximilian Bircher-Benner za pacijente u njegovoj bolnici.
Corn flakes su prvi put predstavljene u Americi, svega nekoliko godina prije mueslija i to od danas čuvene kompanije Kellogg’s. Ideja za corn flakes došla je sasvim slučajno kada je dr. John Harvey Kellogg 1894. godine sa svojim bratom, Will Keith Kelloggom, ostavio kuhanu pšenicu na stolu dok su njih dva otišli obaviti neki hitni posao. Po povratku su našli gnjilu pšenicu, no nisu je željeli baciti nego su je provukli kroz prešu, potom je ispekli i dobili ono što danas znamo kao corn flakes.

Žitarice za doručak: Namirnica modernih i osviještenih
INTERNET GENERACIJA
Target Group Index (TGI) je multifunkcionalni alat namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

Ono što TGI istraživanje čini različitim, osim velikog uzorka, pokrivenosti cijele Hrvatske i kontinuiranosti, je u tome što je riječ o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži.

Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere.

U skladu s tim zanimljivo je pogledati i kakva su obilježja životnog stila osoba koje konzumiraju muesli ili corn flakes.

Iz dobivenih rezultata možemo zaključiti da su konzumenti žitarica svjesni važnosti vlastitog zdravlja, jedu zdravo i redovito se bave sportom. Također, veliki su korisnici interneta koji im olakšava kupovinu.

Kada je u pitanju povjerenje u medije, konzumenti žitarica najviše vjeruju upravo internetu (40%), zatim televiziji (31%), radiju (15%), te tiskanim medijima (14%).

Hipokrat, grčki filozof i liječnik zalagao se za širenje ideje o upotrebi zdravih namirnica, umjesto lijekova. O tome govori njegova poznata izreka: “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana.”

Ako ćemo ga poslušati, žitarice bi svakako bile dobar izbor.

Maja Juričan, Research Assistant
maja.jurican@mediana.hr