Snižena cijena je stabilno dominantna kao tip promocije u ovoj kategoriji jer je u obje promatrane godine držala 60% udjela. Redovna je cijena izgubila 4% te sada ima 32%, dok su ostali tipovi promocije rasli s 3% na 8% udjela u broju promocija.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Žitarice za doručak” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju kolovoz 2018. – srpanj 2019. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. Proizvođačke marke u zadnje su dvije godine svoj udio držale na stabilnih 86% u ukupnom broju promocija, dok je 14% udjela pripalo privatnim markama trgovačkih lanaca.

Nestlé Nesquik je s rastom od 2% došao na vrh gustog poretka koji na podjeli drugog mjesta s 9% nastavljaju brendovi Lino i Naturel pri čemu je prvi rastao za 1%, a drugi za 2% u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci. Dr. Oetker i Nestlé Fitness imali su ponešto drugačiji put do četvrtog mjesta koje dijele sa 7% udjela jer je prvi rastao za 3%, a drugi izgubio 1%.

Minimalan pad imao je i Encian te sada ima 6%, dok je brend Dobra kaša ostvario rast s 3% na 5%. Četiri marke zauzele su po 4% udjela: Vitalis, Smiješak, Crownfield i Bruggen, dok je 3% pripalo Nestlé Corn Flakesu, a po 2% markama Viola, Wurzener i Sante. Ostale marke kumulativno su svoj udio smanjile za 3% i sada drže nešto manje od četvrtine (24%) udjela u broju promocija kategorije.

TRGOVCI I ŽITARICE
Tommy se dosta očito izdvojio na vrhu poretka vodećih trgovaca sa 16% udjela uz 2% rasta na međugodišnjoj razini. Konzum je svoj rezultat minimalno popravio te je zadržao drugu poziciju s 10%, dok su KTC i Interspar zauzeli po 7% pri čemu je prvi trgovac ostao na istom udjelu kao i u ranijih godinu dana, a drugi je zabilježio minimalan rast. Tri su trgovca ostvarila po 5% udjela: Studenac (+2% u odnosu na raniju godinu), Plodine (ostale na istom udjelu) i Lidl (+1%). Kaufland se s minusom od 3% spustio na svega 4%, koliko ima i NTL uz minimalan pozitivan trend, dok su Istarski supermarketi u oba godišnja razdoblja zauzeli po 3% udjela. Ostali trgovci kumulativno su izgubili 5% i na kraju su ovogodišnjeg srpnja ukupno držali 33% udjela u broju promocija.

Snižena cijena je stabilno dominantna kao tip promocije u ovoj kategoriji jer je u obje promatrane godine držala 60% udjela. Redovna je cijena izgubila 4% te sada ima 32%, dok su ostali tipovi promocije rasli s 3% na 8% udjela u broju promocija.

Žitarice za doručak dolaze u različitim pakiranjima pri čemu su četiri “gramaže” najzastupljenije: 250 g (19%), 500 g (15%), 350 g (12%) i 375 g (11%). Ostala pakiranja svoju su prisutnost povećala s ranijih 35% na aktualnih 43% udjela u broju promocija.