Smrznuta hrana – Leaflet report: Znakovit rast jeftinijeg

smrznuta-hrana-leaflet-ftd-777Komunikacija jeftinije cijene u okviru tipa promocije “X%cheaper” bilježi znakovit rast u katalozima i letcima trgovaca s lanjskih 40% udjela u broju promocija na trenutnih 48%, dok je klasični tip oglasa istodobno pao s 55% udjela na 42%

U okviru analize kretanja u kategoriji smrznute hrane zanimljivo je pogledati koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Analiza se odnosi na broj promocija koje su zabilježene u periodu listopad 2015. – rujan 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

KATEGORIJE I MARKE
Smrznuta riba je vodeća kategorija smrznute hrane, unatoč blagom smanjenju udjela u broju promocija s prošlogodišnjih 11% na aktualnih 10%, a s 8% udjela slijede smrznuti plodovi mora (koji su ostali na istom udjelu kao i lani) i smrznuta mješavina povrća (koja je porasla za 1%).

Potom dolazi smrznuto povrće koje bilježi pad s 8% na 7%, dok je smrznuti krumpir ostao na 5% kvantitativnog udjela.

omjer-proizvodackih-i-trgovackih-marki-u-broju-promocijaU oba godišnja perioda po 4% udjela ostvarile su tri grupe smrznutih proizvoda – smrznuti deserti, smrznuti pileći/pureći kroketi i smrznuta piletina/puretina. Na začelju su smrznuti riblji štapići koji su smanjili svoj udio s lanjskih 3% na ovogodišnjih 2% udjela u broju promocija.

U pogledu odnosa marki proizvođača i trgovaca na međugodišnjoj razini nije se ništa promijenilo: Proizvođačke marke imaju 79% udjela u broju promocija, dok trgovačke marke drže značajnih 21%.

Daleko najprisutnija proizvođačka marka je Ledo sa 60% kvantitativnog udjela u katalozima i letcima trgovaca, što je napredak od 1% u odnosu na prethodno godišnje razdoblje.

udjeli-u-broju-promocija-vodecih-promotivnih-tipovaDrugoplasirana je Vindija koja je zadržala svojih 10% udjela, a na treće mjesto probila se tvrtka ZMH Horvat iz Konjščine s 5% udjela i rastom od 1% u odnosu na lani.

Slijede Unilever koji je pao s 3% na 2%, dok su Bonduelle i Stanić imali istovjetan trend zabilježivši rast s lanjskih 1% na aktualnih 2% udjela u broju promocija.

METRO I LIDL VODE
Metro je vodeći trgovački lanac koji u kategorijama smrznute hrane zauzima 22% udjela, što je ipak za 3% manje u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. Slijedi Lidl koji je istodobno izgubio 2%, ali je s ukupno 19% zauzeo drugo mjesto ispred Kauflanda koji je sa 17% i rastom od 5% na trećoj poziciji.

Isto toliko rasta ostvarila je i četvrtoplasirana Billa koja je na kraju ovogodišnjeg rujna imala 12% udjela, a potom s 10% dolaze Spar i Plodine, doduše s različitim trendom: Spar je izgubio 2%, a Plodine dobile 2% udjela.

udjeli-vodecih-trgovackih-marki-u-broju-promocija-broj-promocija-u-kategoriji-smrznute-hraneKonzum je sljedeći u poretku sa svega 4% udjela u broju promocija, što je za 1% manje u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, a isto toliko izgubio je i Tommy koji pak ima 2% udjela u broju promocija, koliko drži i NTL ostavši s tim rezultatom na istoj razini kao i lani.

I za kraj analize, pogledajmo koji se tipovi promocija najviše koriste. Komunikacija jeftinije cijene u okviru tipa “X%cheaper” bilježi znakovit rast s lanjskih 40% udjela na trenutnih 48%, a trend rasta imaju i ostali tipovi s 5% na 10%.

Taj rast došao je nauštrb klasičnog tipa oglasa, “(blank)”, koji komunicira fotografiju proizvoda i njegovu cijenu, a koji je s lanjskih 55% udjela u broju promocija pao na 42% udjela ove godine.

Erlanda Ivić-Mandić
e.ivic@focusmr.com
Marko Havaši
m.havasi@focusmr.com
focusmr_logo

Prethodni članakUzlazni trend u ekološkoj poljoprivredi
Sljedeći članakBTL aktivnosti – U praksi: Povratne informacije s lica mjesta