zott-proizvodni-objekt-midiProizvodi iz Gradačca trebali bi se izvoziti u Tursku, s kojom BiH ima ugovor o bescarinskom uvozu

Njemačka mljekarska industrija Zott u rujnu otvara tvornicu u Gradačcu u Bosni i Hercegovini. Osim što je riječ o prvoj Zottovoj proizvodnji u ovoj regiji, gdje je taj proizvođač dosad bio prisutan sa snažnom prodajom svojih proizvoda, vijest je zanimljiva i zbog činjenice da se pogoni grade svega nekoliko stotina metara od Dukatove tvornice Inmer u Gradačcu, na području Federacije BiH.

Iz sjedišta Zotta u njemačkom gradu Mertingenu u Bavarskoj Poslovnom dnevniku nisu odgovorili na pitanja o kakvoj se investiciji i kapacitetima radi te zašto su odlučili graditi tvornicu baš u Bosni i Hercegovini.

Od upućenih u Gradačcu doznaje se da je Zott zemljište za gradnju tvornice kupio od nekolicine privatnih vlasnika te da je riječ o ukupnoj površini oko 50.000 četvornih metara. O tome pak što misle o Zottovoj investiciji upitani su i u Dukatu i Vindiji, no iz dvije vodeće mljekarske tvrtke u Hrvatskoj nije bilo komentara.

Prema nekim informacijama, sve što Zott proizvede u BiH trebalo bi navodno ići za izvoz u Tursku pa najjače mljekare u regiji, među kojima su i Dukat i Vindija, ne bi trebale strahovati od jačanja konkurencije. BiH ima ugovor o bescarinskom izvozu u Tursku pa se Zottov potez i čini logičnim.

Ipak, za očekivati je da će se i dalje zaoštravati tržišna utakmica među mljekarskim industrijama u regiji. Iako se sve donedavno činilo da će srbijanske mljekare Imlek biti prodane Campini, Salford na kraju nije potpisao ugovor s Nizozemcima. To sad i ne isključuje mogućnost da Salford opet uđe u pregovore s francuskim Lactalisom, koji je vlasnik Dukata.

Zott je na hrvatskom tržištu prisutan još od 1992. godine, a njegovu je distribuciju prva u nas imala tvrtka Stanić, da bi mu je prije nekoliko godina oteo koncern Agrokor. Riječ je o distribuciji oko 50 proizvodnih jedinica, s tim da za neke od njih Agrokor pruža i marketinšku podršku.

Lani je najavljeno da bi se poslovna suradnja između Zotta i Agrokora mogla još produbiti na način da Abc sir, koji proizvodi tvrtka Belje, a koji posljednjih godina bilježi rekorde u proizvodnji, Zott mogao plasirati na tržišta gdje i sam izvozi.

Zott je poznat po proizvodnji jogurta, deserta i sireva a riječ je o obiteljskom koncernu koji izvozi u više od 75 zemalja diljem svijeta. Prema podacima s njihove web stranice, Zottovi neto prihodi tijekom 2011. godine iznosili su 815 milijuna eura, a koncern zapošljava 1810 djelatnika. Zott je lani preradio više od 860 milijuna kilograma mlijeka.

Usporedbe radi, u čitavoj Hrvatskoj je lani otkupljeno nešto više od 620 milijuna kilograma mlijeka. Vindija izvan Hrvatske nema proizvodnju mlijeka, a nedavno je iskazala interes da investira 15 milijuna eura u mljekaru u Senti.

Dukat je mljekaru u Gradačcu kupio 2007. godine, a ima i niz pogona u regiji – od tvornice Somboled u Srbiji do mljekare Ideal Šipka u Makedoniji, La Dorne u Rumunjskoj… Dukat ne mora brinuti ne samo zbog razgranate proizvodnje u regiji, nego i zbog činjenice da ima itekako jakog vlasnika u pozadini. Prihodi Lactalisa, naime, trenutno iznose 15 milijardi eura. (Poslovni dnevnik)