Žvakaće gume i bomboni – Godina rasta u obje kategorije

Skupina kategorija bombona i žvakaćih guma u posljednjih godinu dana bilježi rast i vrijednosne i količinske prodaje na tržištu Hrvatske s benzinskim postajama (bez diskontera).

Bomboni i žvakaće gume su tzv. impulsne kategorije te je važna prisutnost na velikom broju prodajnih mjesta. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, skupina kategorija bombona i žvakaćih guma bilježi rast i vrijednosne i količinske prodaje na tržištu Hrvatske s benzinskim postajama (bez diskontera).

Tradicionalni formati trgovina s uključenim drogerijama najvažniji su kanal prodaje koji nose 45% cjelokupne vrijednosne prodaje na tržištu, dok moderni formati drže preostalih 42%. Convenience kanal, koji obuhvaća kioske i trgovine na benzinskim postajama, nosi preostalih 13% vrijednosne prodaje skupine kategorija bombona i žvakaćih guma u cjelokupnoj 2022. godini na ukupnom tržištu Hrvatske s benzinskim postajama (bez diskontera). Convenience kanal važniji je za prodaju žvakaćih guma negoli za vrijednosnu prodaju bombona.

Gledajući ovu skupinu kategorija bomboni nose više od polovice ukupne vrijednosne prodaje (62%), dok žvakaće gume čine preostalih 38% prodaje.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine u kategorijama bombona i žvakaćih guma vodeća tri proizvođača zastupala su 60% vrijednosne prodaje. Abecednim redoslijedom oni su: Haribo, Kraš, Wrigley.

Prethodni članakDodijeljene nagrade Hrvatski indeks održivosti – HRIO
Sljedeći članakPredstavljena kampanja za neodgodivo dobru Bajaderu