2nd FMCG&Retail Arena: Panel “Trendovi brandova u prehrambenom sektoru”

U okviru programa konferencije 2nd FMCG&Retail Arena, održane 18. listopada 2011. godine u Zagrebu, govorilo se i o trendovima brendova u prehrambenom sektoru.

O toj temi razgovarali su panelisti Frederico Caruncho, generalni direktor Doruk Grupe iz Turske, Tamas Eder, direktor odnosa s javnošću pri Bonafarm Group iz Mađarske, Buff Greebe, direktor za hranu regije Dunav tvrtke Bunge iz Mađarske, Anton Gubkin, generalni direktor tvrtke Hlebprom iz Rusije, Tomislav Ljutić, član Uprave Kraša, te Marco Travaglia, predsjednik Uprave Nestle Adriatica. Panel je moderirao Slaven Đuroković, član Uprave i partner u konzultantskoj kući Ernst&Young Hrvatska.

Uspjeh kompanija u prehrambenom sektoru usko je povezan s njihovom sposobnošću da upravljaju vlastitim brendovima, poručeno je s panel diskusije. U tom smislu Đuroković je za primjer naveo švicarski Nestle s portfeljom od čak 28 brendova koji svaki pojedinačno generiraju više od milijardu franaka prodaje na godišnjoj razini.

Dodatni izazov za brendove otkrilo je i istraživanje Datamonitora prema kojemu u 20 najvećih zemalja svijeta privatne robne marke zauzimaju oko 18% tržišnog udjela, pri čemu čak 45% tamošnjih potrošača ističe kako ove godine kupuje više proizvoda privatnih marki nego je to činilo u godini ranije.

Nadalje, 88% potrošača u tim zemljama navodi kako će nastaviti kupovati privatne robne marke i nakon što kriza prođe. To zapravo dokazuje kako pojava private labela nije samo efekt globalne krize, već realna konkurencija etabliranim brendovima koja ima svoju stabilnu potrošačku bazu.

Na panelu je također istaknuta i promjena odnosa koji potrošači imaju naspram prehrambenih proizvoda, a što je sve uzrokovano rapidnim razvojem tehnologije i obiljem informacija kojim su kupci doslovce svakodnevno zasuti.

Prethodni članak2nd FMCG&Retail Arena: Prezentacija Cristiana Carraretta o energetskoj učinkovitosti
Sljedeći članak2nd FMCG&Retail Arena: Panel “Trendovi u maloprodaji”