Europska unija optužila je AB InBev, najvećeg svjetskog proizvođača piva, da nezakonitim metodama koči jeftiniji uvoz omiljenih brendova Leffe i Jupiler u Belgiju.

Ti brendovi najbolje su prodavana piva u Belgiji i dio palete AB InBeva, za kojeg EU kaže da ima vrlo snažnu poziciju na belgijskom tržištu piva.

“Naši preliminarni nalazi pokazuju da je AB InBev možda namjerno sprečavao da uvezeno jeftinije pivo iz Francuske i Nizozemske dođe do potrošača u Belgiji”, kazala je povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Prema provedenoj istrazi, AB InBev je unio izmjene na limenkama piva Leffe i Jupiler u Nizozemskoj i Francuskoj kako bi otežao njihovu prodaju u Belgiji.

Tako je u Nizozemskoj s limenki uklonio tekst napisan na francuskom jeziku, čime je njihova njihova prodaja u frankofonim dijelovima Belgije postala protuzakonita. U Francuskoj je pak uklonio tekst na nizozemskom kako bi blokirao prodaju Leffea i Jupilera u dijelovima Belgije gdje se govori nizozemski.

Također je ograničio nizozemskim supermarketima pristup ključnim promotivnim akcijama kako bi ih spriječio da u Belgiji nude jeftinije pivo.

“Preliminarno je stajalište Komisije da su takve prakse stvorile prepreke trgovini koje se protive slobodnom tržišnom natjecanju i podijelile su zajedničko tržište EU-a duž nacionalnih granica”, kaže se u priopćenju EK.

Ističu pritom da je izjava o prigovoru preliminarno stajalište EK i ne prejudicira ishod istrage.

Globalna grupa Ab InBev ima sjedište u belgijskom gradu Leuvenu. Prošle su godine dovršili mega-spajanje s konkurentom SAB Millerom, ‘teško’ 103 milijarde dolara. (Hina)