ABInBev priprema IPO vrijedan više od 8 milijardi dolara

Tvrtki su nužna nova sredstva zbog njene visoke zaduženosti budući da su se njeni dugovi posljednjih godina nagomilali na više od 100 milijardi dolara

Najveći svjetski pivar Anheuser-Busch InBev SA pokušat će prvom javnom ponudom dionica (IPO) svoje azijsko-pacifičke podružnice na burzi u Hong Kongu prikupiti između 8,3 i 9,8 milijardi dolara. Time bi se mogao popeti na vrh ljestvice ovogodišnjih IPO-a budući da je do sada najvrjedniji bio onaj Ubera koji je prikupio 8,1 milijardu dolara.

Ako bi cijena dionica u prvoj javnoj ponudi bila na gornjoj granici iz prospekta to bi značilo da je vrijednost azijskog dijela poslovanja 63,7 milijardi dolara, piše Wall Street Journal.

Tvrtki su nužna nova sredstva zbog njene visoke zaduženosti. Posljednjih su se godina dugovi nagomilali na više od 100 milijardi dolara pri čemu najveći udio zauzimaju krediti koje je kompanija uzela kako bi 2016. mogla isfinancirati mega-preuzimanje konkurentske kompanije SABMiller.

Kotacijom u Hong Kongu belgijska bi si kompanija olakšala daljnja preuzimanja manjih konkurenata u azijsko-pacifičkoj regiji.