Kada ekskluzivan i rijedak proizvod učinite dostupnim svima, a još kad od njega napravite čitav asortiman proizvoda, vlastitu manifestaciju i dan te kad vas najveći lanac restorana u svijetu uvrsti u svoju ponudu, to znači da ste top brend o čemu svjedoči Adriano Zigante, direktor tvrtke Zigante tartufi.

Tartufi su kroz povijest bili smatrani delicijom, no pomalo tajnovitom i nepoznatom širim masama. Njihova prepoznatljivost, doduše, ponajprije leži u mirisu i aromi, koji su osvojili nepca sladokusaca diljem svijeta. Intenzivni, ali profinjeni miris tartufa polako postaje sve poznatijim i traženijim i na našim prostorima, što je jedna od glavnih misija tvrtke Zigante tartufi, naglašava direktor ove tvrtke.

Za uvod u razgovor, možete li reći nešto više o sebi i svojoj dosadašnjoj karijeri?
Tartufarstvom se obiteljski bavimo već više od 40 godina. I sâm sam se po završetku školovanja uključio u obiteljski posao. Isprva sam se bavio vađenjem tartufa, a potom i otkupom i prodajom svježih tartufa, uglavnom na inozemnom tržištu. Razvoj moje karijere neraskidivo je povezan s razvojem tvrtke Zigante tartufi, čiji sam generalni direktor od samoga početka.

Tartufi su namirnica poznata već tisućama godina. Možete li nam reći nešto više o samoj povijesti tartufa te kada su prvi put otkriveni na području Istre?
Tartufi su kroz povijest bili poznati još u Mezopotamiji, ponajprije na području Babilona i u Egiptu, a spominju se i u starozavjetnim tekstovima. To naravno ne znači da su bili poznati širim masama, što se održalo i u Srednjemu vijeku. Znanje o tartufu na području Europe dosljednije se širi počevši od 18. stoljeća. Istra se u tome smislu uključila dosta kasno, a na pitanje kada je pronađen prvi tartuf u Istri još nije ponuđen jednoznačan odgovor, ponajprije zato što nije definirano što smatramo pronalaskom. Naime, stanovništvo u Istri bilo je svjesno tartufa puno prije no što su saznali o čemu se radi. Dakle, premda je istarsko stanovništvo stoljećima nailazilo na tartufe, prava saznanja o tartufu proširila su se tek 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća. Prvi tartuf u Istri pronađen je oko 1925. godine na području mjesta Livade, u dolini rijeke Mirne, podno Motovuna, a prepoznat je, po svemu sudeći, upravo u prostorijama u kojima se danas nalazi Restoran Zigante.

Koja je tajna tartufa? Po čemu su oni tako posebni i cijenjeni?
Specifičnost i posebnost tartufa određena je nizom činitelja. Tartufi su kroz povijest bili smatrani delicijom, no pomalo tajnovitom i nepoznatom širim masama. Njihova prepoznatljivost, doduše, ponajprije leži u mirisu i aromi, koji su osvojili nepca sladokusaca diljem svijeta. Intenzivni, ali profinjeni miris tartufa polako postaje sve poznatijim i traženijim i na našim prostorima, što je jedna od glavnih misija tvrtke Zigante tartufi.

Kada je osnovana tvrtka Zigante tartufi te kako je tekao njen rani razvoj?
Već sam spomenuo da se obiteljski bavimo tartufima već gotovo pola stoljeća. Godine 1996. kupili smo prve strojeve za preradu te pokrenuli malu proizvodnju u obiteljskoj kući. Prve smo proizvode plasirali 1998. godine. Godine 2000. otvorili smo prvu specijaliziranu trgovinu tartufa, u kojoj su se prvi put legalno mogli kupiti tartufi i proizvodi od tartufa. Nakon toga nastavili smo s otvaranjem trgovina, razvijanjem linije proizvoda te se tvrtka već više od 20 godina neprestano razvija i napreduje stvarajući trendove na tržištu. Proizvodi tvrtke Zigante tartufi danas su u sustavu IFS Food, a uz to nose oznake Superbrands, BestBuy i Vegan.

Prošle ste godine obilježili 20. obljetnicu pronalaska najvećeg tartufa na svijetu koji je uvršten i u Guinnessovu knjigu rekorda. Kako je ovaj događaj utjecao na vaš razvoj?
Taj je pronalazak snažno utjecao na razvoj tvrtke, osobito na području marketinga. Ako gledamo i šire, pronalazak najvećega tartufa na svijetu utjecao je na popularizaciju istarskoga tartufa općenito, što je uvelike pripomoglo razvoju istarskoga gospodarstva i širenju istarskih autohtonih proizvoda po Europi i svijetu.

Osobito važna godina u vašem razvoju je 2008. kada ste otvorili najsuvremeniju tvornicu za preradu i konzerviranje tartufa u Europi. Koji je kapacitet ove tvornice?
Kada je tvornica otvorena, bila je namijenjena radu u jednoj smjeni te je kapacitet iznosio 8.750 teglica od 80 g po smjeni. Kupovinom zasebnog skladišta te dodatnim razvojem prilagođena je radu u dvije smjene pa je kapacitet u odnosu na početke udvostručen.

Koliko djelatnika radi u vašoj tvrtki te koliko ih je zaposleno u proizvodnji?
Sveukupna grupacija tvrtke Zigante tartufi, koja uključuje i restoran te slovensku podružnicu, zapošljava 110 osoba, od čega u proizvodnji radi 30 djelatnika.

Kada je riječ o tako značajnoj investiciji i rastu kapaciteta logično se nameće pitanje otkuda sve nabavljate sirovinu. Dolaze li vaši tartufi samo iz Istre ili i iz ostalih dijelova Hrvatske ili pak morate određeni dio uvoziti?
Većina tartufa koje prerađujemo dolaze iz Istre, no u nedostatku sirovine tartufe nabavljamo i iz drugih krajeva.

Predstavite nam asortiman proizvoda koje na tržištu nude Zigante tartufi?
Konstantno investiramo u novu tehnologiju i proizvode. Jedna od inovacija koje smo uveli je i liofilizirani tartuf, nastao posebnom tehnikom zamrzavanja i sušenja. To nam je omogućilo uvođenje proizvoda poput čipsa s tartufima, koji se na tržištu pokazao izuzetno uspješnim. Među popularnijim su proizvodima čokolada i bijela čokolada s tartufima te čokoladni namazi, salame s tartufima, sirevi s tartufima, konzervirani tartufi i namazi od tartufa poput tartufate te maslinova ulja s tartufima. Svi ti proizvodi pripadaju Zigante liniji, uz koju proizvodimo posebnu liniju Zigante Professional, namijenjenu restoranima, te liniju Zigante Delice koja uključuje proizvode bez tartufa poput umaka, namaza i aromatiziranih maslinovih ulja.

U svom poslovnom programu proizvodite i privatne marke za trgovce. S kojim sve trgovačkim lancima surađujete te planirate li dalje širiti ovaj vid suradnje?
Surađujemo s trgovačkim lancima Konzum, Spar, Kaufland, Metro i Lidl. Neki od nastalih proizvoda ne prodaju se na hrvatskom tržištu, nego su namijenjeni isključivo inozemnim tržištima.

Koliki udio u vašim godišnjim prihodima zauzimaju privatne marke, a koliko pak dolazi od vaših vlastitih brendova?
Od ukupnih prihoda 10 posto zauzimaju privatne robne marke, a 90 posto je prihod od naših vlastitih proizvoda i djelatnosti.

Kako ste zadovoljni ostvarenim rezultatima poslovanja u 2019. godini? Koliko su iznosili vaši ukupni prihodi i neto dobit?
Protekla, 2019. godina za nas je bila jako uspješna. Primjetno je povećanje prihoda te broja poslovnih suradnji. Konsolidirani promet svih članica Zigante tartufa iznosio je 70 milijuna kuna, a neto dobit 5 milijuna kuna.

Kakva su vam očekivanja u 2020. godini? Na što planirate staviti najveći naglasak?
Neprestano radimo na popularizaciji tartufa i proizvoda od tartufa te očekujemo da će zanimanje za njih na domaćem i inozemnom tržištu i dalje rasti. U svijetu primjećujemo sve više interesa za tartufe, čak i u zemljama koje dosad nisu imale tartufe u svojoj gastronomskoj ponudi. Danas više ne moramo predstavljati tartuf kao slabo poznatu namirnicu, već on ima svoje jasno mjesto u ponudi restorana, trgovina i svih ostalih sektora. Očekujemo da će se takav trend izravno odraziti na poslovanje tvrtke, što se i dosad pokazalo ispravnim. Naglasak u 2020. godini stavljamo na domaće i međunarodne sajmove na kojima ćemo nastaviti raditi na popularizaciji tartufa i promociji brenda Zigante tartufi.

Dani Zigante tartufa održavaju se svake godine. Koji je glavni cilj ove manifestacije te kada je na programu u 2020. godini?
Dani Zigante tartufa najdulja su takva manifestacija posvećena tartufu pa se često nazivaju i maratonskim sajmom tartufa. Svrha je sajma promidžba tvrtke i Livada kao središta svijeta tartufa, no na sajmu se predstavljaju i drugi proizvođači. Smatram da su Dani Zigante tartufa značajno pomogli popularizaciji tartufa te tvrtke Zigante tartufi, ali i ostalih proizvođača koji sudjeluju na sajmu. Tijekom 10 vikenda održavanja sajma u 2019. godini imali smo ukupno 47.000 posjetitelja, što jasno pokazuje porast u odnosu na prethodne godine te upućuje na to da su Dani Zigante tartufa sve poznatiji u Hrvatskoj i u svijetu. Sajam će se u 2020. godini održati od 19. rujna do 15. studenoga.

Kupcima su vaši proizvodi dostupni i preko webshopa. Koliko vam je značajan ovaj kanal prodaje?
Webshop je jedan od postojećih kanala prodaje tvrtke Zigante tartufi u kojem prepoznajemo veliki potencijal jer svoje proizvode dostavljamo i međunarodno. Webshop planiramo dalje razvijati i na njemu raditi.

S obzirom na to da su tartufi tradicionalno dio gastronomske ponude Istre, kako ih prihvaćaju potrošači u drugim dijelovima Hrvatske?
Prije 20 godina tartufi nisu uživali današnju popularnost čak ni u Istri, a sada su u ponudi svakoga istarskog restorana. Iz toga je razvidan naš rad i trud te naša stalna prisutnost na tržištu i ustrajnost u kvaliteti. Isti se trend zamjećuje na području cijele Hrvatske, doduše nešto sporije, te se može reći da svi bolji restorani na području Hrvatske nude barem jedno jelo od tartufa.

Na koje sve načine približavate ovu premium deliciju do šire publike u Hrvatskoj i inozemstvu? Koje sve marketinške kanale koristite u komunikaciji svojih proizvoda?
Koristimo se svim uobičajenim kanalima, od društvenih mreža, televizijskih i radijskih reklama, prisustva na domaćim i međunarodnim sajmovima te, u konačnici, i Danima Zigante tartufa, kojima je promocija tartufa primarna svrha.

Kao što ste spomenuli, u sklopu svoje tržišne komunikacije redovito nastupate i na najvećim svjetskim sajmovima kao što je Anuga u Kölnu. Koliko vam je to važna promocija za svjetsko tržište te koliki udio u vašim prihodima čini izvoz?
Važnost sajmova u razvoju tvrtke već sam naglasio te još jednom napominjem da ćemo se u 2020. godini usmjeriti na još veću prisutnost na međunarodnim sajmovima. Ove smo godine već sudjelovali na sajmu Grüne Woche u Berlinu, a nastupit ćemo, između ostaloga, i na sajmovima Foodex u Japanu, Fancy Food u New Yorku, PLMA u Amsterdamu te HKTDC Food Expo u Hong Kongu. Udio izvoza u našim prihodima iznosi 30 posto.

Koja su vam najvažnija izvozna tržišta te koji su proizvodi najpopularniji?
Najvažnija su nam izvozna tržišta Slovenija, Njemačka te općenito područje Europske unije. I u izvozu su najtraženiji isti proizvodi koji su popularni na domaćem tržištu, no od naših se proizvoda tartufata ipak pokazuje konstantom te je dosljedno na prvome mjestu, a za njom slijede ostali spomenuti proizvodi.

Nedavno ste krenuli i u suradnju s lancem brze hrane McDonald’s. Kako ste se odlučili na ovaj korak?
McDonald’s je jedan od najvećih lanaca restorana u svijetu. Imajući to na umu, bilo je lako odlučiti se na suradnju s njima jer smo u njoj prepoznali potencijal. Cilj nam je bio i na taj način popularizirati tartuf te proširiti ciljanu skupinu konzumenata tartufa. Tartuf smo tom suradnjom učinili lako dostupnim svima te smo ga uveli i u standardnu gastronomsku ponudu.