Cijene poljoprivrednih proizvoda u 2019. godini su porasle za 0,7 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Pritom su cijene biljnih proizvoda neznatno pale za 0,1 posto, dok su cijene stoke i stočnih proizvoda porasle 2,2 posto.

Na pad cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, utjecao je pad cijena žitarica, za jedan posto. Također su pale cijene vina, za 2,4 posto i maslinovog ulja, za 2,5 posto. Istodobno su cijene povrća porasle za 13,6 posto, a voća za 6,2 posto.

U skupini proizvoda koji čine najveći udio u stočarstvu, prošle su godine, prema godini ranije, najviše porasle cijene svinja, za 15,5 posto, mlijeka, za 1,6 posto i goveda, za 1,5 posto. Cijene konzumnih jaja su istodobno pale 8 posto, a peradi za 5,2 posto. Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u 2018. su u usporedbi s godinom prije više za 0,4 posto.

Cijene sjemena i sadnog materijala su porasle četiri posto, gnojiva 6,8 posto, veterinarskih usluga 1,8 posto, održavanja zgrada 2,2 posto, održavanja opreme 1,3 posto te sredstava za zaštitu bilja 0,2 posto.

Pale su pak cijene stočne hrane, za četiri posto i cijene energije i maziva, za 2,8 posto. (Hina)