Agrokor distribuciju s cesta prebacuje na željeznicu

HŽ-u je to prvi ugovor s nekom tvrtkom kalibra Agrokora. Nadaju se da će Todorića slijediti i drugi

Agrokor planira distribuciju proizvoda svih svojih tvrtki s cestovnog prometa prebaciti na željeznice. Kako su nam potvrdili i u Agrokoru i u HŽ Cargu, tvrtki u sklopu Hrvatskih željeznica, te dvije kompanije potpisat će uskoro sporazum o strateškom partnerstvu, čiji je krajnji cilj revitalizacija industrijskih kolosijeka i željeznice.

“U idućem razdoblju očekujemo potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu koji bi pomogao u zajedničkom stvaranju izvoznog proizvoda”, poručili su iz Agrokora dodavši kako oni već jesu strateški partner HŽ-u.

Sporazumom su posebno zadovoljni i na HŽ-u. Njima će ovo biti prvi ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s nekom tvrtkom. Nadaju se da će Agrokorov primjer preferiranja željezničkog prometa nad cestovnim slijediti i drugi.

Koliko će sporazum biti vrijedan, nitko zasad ne želi spekulirati, ali ako sve bude teklo po planu HŽ Cargu bi se trebao povećati prijevoz za 15 milijuna tona robe godišnje. Stručnjaci pozdravljaju potez Agrokora i javnog poduzeća ističući kako se cijela Europa sve više okreće željezničkom prijevozu koji je jeftiniji od cestovnog.

“Za tvrtke poput Agrokora je vrlo važno trošak logistike svesti na minimum. Riječ je o kompaniji koja nema jedinstveni vozni park, zbog čega je trošak prijevoza veći nego što bi trebao biti. HŽ će prvom strateškom partneru, u trenucima kada je promet pao zbog krize, dati dobru cijenu i to je za Agrokor prilika koju ne treba propustiti”, kazao je Dragan Munjiza, direktor Gastro Grupe.

Sličan stav dijeli i Marijan Banelli, direktor Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika pri HUP-u. “To je dobar potez ne samo zbog Agrokora, nego i zbog revitalizacije željezničkog prometa što će u konačnici imati pozitivan efekt i na gospodarstvo u cjelini”, rekao je Banelli koji se samo pita tko će kome u tom partnerstvu ustvari plaćati.

Da je ovo dobar potez za hrvatsku ekonomiju misli i Ivan Dadić, dekan Fakulteta prometnih znanosti. “Agrokor će si na ovaj način maksimalno smanjiti troškove”, ističe Dadić.

Branko Roglić iz Orbica sumnja da će se HŽ pokazati kao dobar distributivni partner Agrokoru. “Nisam siguran da HŽ može Agrokoru ponuditi dovoljno nisku cijenu koja će u konačnici donijeti uštede”, kazao je Roglić koji taj potez drži logičnim samo ako će HŽ Cargo za Agrokor robu prevoziti u inozemstvo. “Agrokor ima previše objekata u gradovima koji nemaju željeznicu, tako da Todorić ne može u potpunosti odustati od cestovnog prijevoza”, zaključio je Roglić. (pd)