Agrokor i Orbico ne pokazuju interes za Mercator

NLB prodaje zaplijenjenih 10 posto dionica Mercatora i 23 posto Pivovarne Laško

Zasad ni Orbico Grupa ni Agrokor ne pokazuju interes za prijavu na natječaj kojeg je Nova ljubljanska banka raspisala za prodaju dionica Mercatora i Pivovarne Laško. Branko Roglić, vlasnik Orbico Grupe Poslovnom je dnevniku rekao da će najprije razmisliti, a onda odlučiti hoće li kupiti dionice. U Agrokoru, koji je u nekoliko navrata službeno demantirao interes za kupnju Mercatora, svoj stav, navodno, neće mijenjati ni sada, nakon što je prodaju dionica preuzela Nova ljubljanska banka.

Prikupljanje ponuda
Iz odgovora obiju kompanija da se zaključiti kako im se nimalo ne sviđa političko kriminalni obol kojeg je dobila ta transakcija te se čini da bi ipak radije izbjegli naći se u tom loncu. No, s obzirom da prodaju ovaj puta vodi banka, a da je i cijena primamljiva, nije isključeno da se ovi stavovi do isteka roka za podnošenje ponuda i promjene. NLB je objavio poziv za javno prikupljanje ponuda za prodaju dionica Mercatora i Pivovarne Laško. NLB je dionice zaplijenio od Infond Holdinga Boška Šrota zbog neplaćanja kredita u iznosu od 130 milijuna eura. Iz banke je objavljeno da će na obvezujuće ponude u banci čekati do 10. srpnja. Prodaje se 404,8 tisuća dionica Mercatora, što odgovara udjelu od 10,7 posto te 2,1 milijun dionica Pivovarne Laško, što je 23,5 posto. Prodaja će ići u dvije faze. U prvoj fazi, koja će trajati do 10. srpnja, NLB će prikupiti obvezujuće ponude kupaca. Otvaranjem ponuda započinje druga faza u kojoj će se pregovarati o kupoprodajnim ugovorima i određivanju konačne cijene s jednim ili više kupaca. Prednost će imati oni koji su spremni kupiti sve dionice Mercatora i Pivovarne Laško. Zainteresirani moraju najkasnije do isteka roka za predaju obvezujućih ponuda NLB-u dostaviti bankovnu garanciju u visini od 10 milijuna eura. Trenutna cijena ponuđenih dionica na burzi iznosi nešto manje od 158 milijuna eura.

Zlouporaba položaja
Inače, kriminalistička policija ušla je u Pivovarnu Laško gdje su prošli tjedan češljali dokumentaciju vezanu za poslovanje tvrtke. Ljubljanske Finance objavile su da je predsjednik Uprave Laškog Boško Šrot u tom trenutku bio u Ljubljani gdje je u kafiću ispred zgrade Dela mirno ispijao pivo. Iz Laškog tvrde da njihove tvrtke posluju zakonito. Kriminalisti navodno istražuju zlouporabe položaja oko vlasništva što će utjecati i na splitsku Jadransku pivovaru koja je u vlasništvu te tvrtke.  (PD)