U fokusuMedijski barometarU srpnju bez znatnih promjena

U srpnju bez znatnih promjena

Ukupno je zabilježeno 558 objava, slično kao i u mjesecu ranije. Prvi je Konzum, slijede Lidl i Spar. Iako je u lipnju izgledalo kako bi Spar mogao ugroziti Lidlovu poziciju, to se ipak nije dogodilo

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u srpnju najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

Srpanj nije donio znatne promjene. Ukupno je zabilježeno 558 objava, slično kao i u mjesecu ranije. Prvi je Konzum, slijede Lidl i Spar. Iako je u lipnju izgledalo kako bi Spar mogao ugroziti Lidlovu poziciju, to se nije dogodilo. Vodeću trojku slijedi Kaufland koji je napredovao za dva mjesta.

KONZUM ZATVARA TRGOVINE
Poslovanje, poslovni planovi, rezultati najzastupljenija je tematika za sva tri vodeća trgovačka lanca. Udio iste za Konzum iznosi 76% unutar objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac, kod Lidla udio iznosi 73%, a Spara 44%.

Kod Konzuma i Lidla druga po zastupljenosti je tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda, s udjelom od 14% kod Konzuma te 19% kod Lidla. Za Spar je s udjelom od 36% objava na drugom mjestu tematika vezana za usluge i odnos prema kupcima.

Prema najavama predsjednika uprave Konzuma, počelo je zatvaranje neprofitabilnih Konzumovih trgovina, radnike se zbrinjava sukladno zakonu, a dio se raspoređuje na nova radna mjesta.

Zahvaljujući rezultatima procesa restrukturiranja Konzuma koji je u tijeku, za 1. kolovoza je najavljeno povećanje plaća za prosječno 8 posto za 6.000 radnika s najnižim koeficijentima, a dogovoreno je i produženje kolektivnog ugovora do kraja godine sa svim pogodnostima. Prenesena je i vijest o otvaranju novog Super Konzuma u Supetru na Braču.

Lidl je početkom mjeseca ugodno iznenadio svoje radnike odlukom o isplati regresa u iznosu od 4.000 kuna bruto.

Prenosio se i odgovor Lidla i Kauflanda na Facebook objavu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u kojoj kaže kako je većina njihovih proizvoda iz uvoza, a ne iz domaće proizvodnje.

Iz Lidla su naveli kako je udio domaćih dobavljača dosegao oko 70 posto u voću i povrću, dok je u pekari u stalnom i akcijskom poslovanju i više od 50 posto.

Iz Kauflanda su također odgovorili kako se svojim kupcima uvijek trude pružiti što bolji omjer kvalitete i cijene proizvoda, a što se tiče pekarskih proizvoda, konkretno navode kako u svojoj ponudi imaju skoro 60 posto proizvoda hrvatskog porijekla.

Spar je otvorio svoju 101. trgovinu na izlazu iz Bibinja u smjeru Sukošana na više od 600 kvadrata te zaposlio 28 novih djelatnika.

Predsjednik uprave Helmut Fenzl istaknuo je kako to nije kraj širenja mreže trgovina u Dalmaciji. Spar je istaknut i kao dobar primjer trgovačke prakse u mljekarskom sektoru jer je u prvih pola godine prodao 6,5 milijuna litara mlijeka, a čak 98 posto prodane količine odnosilo se na domaće mlijeko.

TISAK U PREDNOSTI
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje. Udio objava iznosi 69,53 posto od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s udjelom od 15,77 posto.

U srpnju se vezano za trgovačke lance više objavljivao u tiskovinama, 60 posto u odnosu na portale s udjelom od 40 posto. Medij koji je pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivao je dnevnik 24 sata. Slijede ga s jednakim brojem objava Jutarnji list te Jatrgovac.hr.

O svim se temama više objavljivalo u tiskovinama. Najveća razlika zabilježena je unutar tematike vezane za asortiman i cijene proizvoda, udio objava u tiskovinama iznosi 79,50 posto, u odnosu na portale s udjelom od 20,50 posto. Najmanja je pak razlika zabilježena unutar tematike vezane za usluge i odnos prema kupcima, udio objava u tiskovinama iznosi 52 posto, u odnosu na udio na portalima koji iznosi 48 posto.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...