Na 15. natječaj za najbolju ambalažu na hrvatskom tržištu pristiglo je više od 200 ambalažnih rješenja, a nagrade su dodijeljene u devet kategorija. CROPAK godine 2018. za najbolju ambalažu hrvatskog proizvoda pripala je Kutijici za Paški sir, tvrtke Paška sirana i dizajnerice Indire Filipović.

I ovogodišnji festival FEST.A PAK&PRINT, dodjela nagrada za najbolju ambalažu i najkvalitetnije tiskarske proizvode na hrvatskom i regionalnom tržištu – CROPAK, REGPAK, CROprint i REGprint – u organizaciji tvrtke Tectus d.o.o., Instituta za ambalažu i tiskarstvo Tectus – Iat te stručnog časopisa Ambalaža/REGprint iz Zagreba, pokazala je kako domaća i regionalna industrija itekako imaju što pokazati u svjetskoj konkurenciji.

Nagrada CROPAK godine 2018. za najbolju ambalažu hrvatskog proizvoda pripala je Kutijici za Paški sir, tvrtke Paška sirana i dizajnerice Indire Filipović. “Paški sir je konačno dobio ambalažu kakvu zaslužuje”, kazala je preuzimajući nagradu Martina Pernar Škunca, direktorica marketinga Paške sirane, dodajući kako ga je u nagrađenom pakiranju za sada moguće kupiti samo na maloprodajnim mjestima tvrtke. Nagrada za najbolju ambalažu svojevrsna je kruna dugogodišnje suradnje ovog proizvođača i tvrtke Grafokor, a zamisao je dizajnerice i njenih naručitelja da osim kao pakiranje, posluži i kao suvenir.

“Kutijica pakiranja sira od 300 grama u sebi krije pravo blago – tradiciju i emociju Paga. Moj dizajn ambalaže samo je mali dodatak toj zaokruženoj priči”, skromno je komentirala nagrađena dizajnerica Indira koja je nagradu zaslužila pakiranjem u obliku marame pokrivače koju nose žene na ovom otoku nadaleko poznatom po siru i čipki.

Svečanosti predstavljanja nominacija i dodjele nagrada svjedočili su brojni sudionici i uzvanici iz više od 50 tvrtki i institucija iz Hrvatske i inozemstva. Na početku prisutne je pozdravila idejna začetnica projekta Drena Milijević, ravnateljica Instituta za ambalažu i tiskarstvo Tectus –IatT, članica Upravnog odbora Svjetske organizacije za ambalažu i Svjetskog ocjenjivačkog suda za nagradu najboljoj ambalaži na globalnoj razini, WorldStar. Na 15. natječaj za najbolju ambalažu na hrvatskom tržištu CROPAK pristiglo je i ocijenjeno više od 200 ambalažnih rješenja, a nagrade su dodijeljene u devet kategorija.

“Naš dugogodišnji cilj je promovirati i nagraditi proizvođače, dizajnere i korisnike ambalaže, koja je važno sredstvo zaštite, identifikacije i promocije proizvoda te pomicati granice u promišljanju ambalaže. Neprekidno se trudimo uvesti nove standarde u ambalažnu industriju te potaknuti struku da odgovori na suvremene globalne izazove. Svi naši dobitnici nositelji su znaka CROPAK i REGPAK i stječu pravo izravne nominacije za prestižnu nagradu za najbolju ambalažu na svijetu, WorldStar, koju već 58 godina dodjeljuje Svjetska organizacija za ambalažu – WPO2”, kazala je čestitajući nagrađenima Drena Milijević. Osvrnuvši se na 15-godišnju tradiciju dodjele ove stručne nagrade, podsjetila je kako su u natječajima CROPAK i REGPAK članovi žirija ocijenili ukupno 2.367 nominacija i dodijelili 203 nagrade.

SAVE FOOD
I ove godine organizatori su posebnu pozornost posvetili iznimno vrijednoj inicijativi iz koje je proizašla kategorija Save food – dodana vrijednost. “Svjetska organizacija za ambalažu i njene 62 članice iz 52 zemlje, globalno promovira i podržava napore u prevenciji gubitaka i bacanja hrane isticanjem značaja i uloge ambalaže. Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT ima mandat za provođenje tih aktivnosti u Hrvatskoj i regiji”, naglasila je Milijević.

Dobitnici priznanja Save food – dodana vrijednost 2018 su tvrtke PIK Vrbovec za proizvode Pik Maturo steakovi i PIK kobasice za kuhanje i pečenje, te Žito iz Osijeka za seriju proizvoda Dobro. Istaknutu kategoriju u izboru čini i CROPAK 2018 po izboru potrošača koja je realizirana u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta Hendal. Dvije ravnopravne nagrade pripale su dvjema ambalažama – ukupnom pobjedniku Kutijici za Paški sir, Paške sirane, te Mikado mliječnoj čokoladi kikiriki-karamela, proizvođača Zvečevo.

Nagradu REGPAK 2018 za najbolju regionalnu ambalažu osvojio je pjenušac Quinta Essentia tvrtke Zure za pojedinačni proizvod, te kozmetička ambalaža Madres slovenske tvrtke Konkam Jožef Drešar. U konkurenciji je bilo više od 100 nominacija iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

CROPRINT I REGPRINT 2018
Na svečanosti su nagrade dodijeljene i najboljim tiskarskim proizvodima na hrvatskom i regionalnom tržištu i to u kategorijama “Reprezentativni tiskarski proizvod”, “Tvrdi uvez”, “Meki uvez”, “Diplome, priznanja, čestitke, zahvalnice”, “Rokovnici”, “Personalizirani proizvod”, “Tiskarski proizvod korporativnog identiteta”, “Tisak iz arka – kvaliteta otiskivanja prema standardu 12 647 – 2:2013 i europskim preporukama kvalitete” te “REGprint GODINE” i “CROprint GODINE”. U konkurenciji su bile 34 nominacije iz BiH, Slovenije, Srbije, Makedonije i Hrvatske.

“U cijelosti je potvrđen cilj natječaja: nagraditi tehnološku i tehničku izvedbu te doradu tiskarskih proizvoda, motivirati tiskare da prošire svoje tehničke i kvalitativne granice, istaknuti tiskarski proizvod kao sredstvo marketinga i promocije, a u konačnici motivirati korisnike usluga da biraju najbolje”, zaključila je Drena Milijević.