Aplikacija “Kretanje cijena” pokazuje pojeftinjenje 299 potrošačkih proizvoda

Na web stranici koju je pokrenulo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja tri trgovačka lanca - Konzum, KTC i Tommy - svakih 15 dana dostavljaju cijene za objavu, dok ostali trgovački lanci koji posluju u Hrvatskoj nisu pristali na dostavu svojih cjenika

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja su izvijestili kako aplikacija “Kretanje cijena”, na koju tri trgovačka lanca dostavljaju svoje cjenike za proizvode iz potrošačke košarice, pokazuje da je cijena velikog broja njih, čak 299, snižena u odnosu na kraj prošle godine, dok je 33 porasla, a 747 ostala ista.

Ministarstvo podsjeća da je aplikativno rješenje “Kretanje cijena” pušteno u rad s glavnim ciljem da se građanima na jednom mjestu omogući uvid u kretanje cijena u trgovačkim lancima te usporedbu cijena u odnosu na 31. prosinac 2022. za ciljane kategorije proizvoda koji čine dio potrošačke košarice.

Na toj web stranici tri trgovačka lanca – Konzum, KTC i Tommy – svakih 15 dana dostavljaju cijene za objavu, dok ostali trgovački lanci koji posluju u Hrvatskoj nisu pristali na dostavu svojih cjenika.

Nakon posljednjeg unosa podataka s cijenama važećim od 15. ožujka 2023., vidljiv je velik broj cijena za proizvode iz potrošačke košarice koje se prate na stranici “Kretanje cijena”, njih čak 299, koje su snižene u odnosu na 31. prosinca 2022., ističu iz Ministarstva.

Od tih 299 sniženih cijena, samo ih je 19 akcijskih, dok su sve ostale redovne cijene, koje su snižene u odnosu na referentni datum 31. prosinca 2022., dodaju.

Iz Ministarstva navode da se na toj web stranici se transparentno mogu na lak način isfiltrirati i sva poskupljenja, pa tako posljednje ažurirano stanje na 15. ožujka 2023. u odnosu na 31. prosinca 2023. pokazuje kako su se u tri navedena trgovačka lanca povećale ukupno 33 cijene, od kojih se većina odnosi na sezonsko povrće za koje je standardno da cijena varira u odnosu na sezonsku dostupnost.

Također, ukupno je 747 cijena ostalo nepromijenjeno u odnosu na 31. prosinca 2022.

“‘Kretanje cijena’ tako dokazano služi kao kontrolni i korektivni mehanizam koji štiti građane od neopravdanog podizanja maloprodajnih cijena, a svim poslovnim subjektima koji sudjeluju u projektu omogućuje da transparentno objave usporedive cijene s kraja prošle i iz 2023. godine”, zaključuju iz Ministarstva. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHrvatski vinari predstavljaju se na sajmu vina ProWein u Düsseldorfu
Sljedeći članakTomislav Radišić novi član Uprave Belja plus