dalmacijavino

Upravno vijeće Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) s današnje je sjednice predložilo Vladi da prihvati ponudu američke tvrtke “Traubi International” za kupnju 79,82 posto dionica Dalmacijavina, pod posebnim uvjetima, objavio je AUDIO na svojim internetskim stranicama.

Upravno vijeće AUDIO-a prihvatilo je izvješće o prodaji dionica društva Dalmacijavino d.d. Split te u zaključku predložilo Vladi Republike Hrvatske da donese odluku kojom se prihvaća ponuda ponuditelja “Traubi International corp. SAD” za kupnju 620.618 dionica društva, što čini 79,82 posto temeljnog kapitala, pod posebnim uvjetima, prema odluci Vlade RH, navodi se u obavijesti.

Sjednica Upravnog vijeća AUDIO-a održana je jutros, a zaključak o Dalmacijavinu mogao bi se, kako se neslužbeno doznaje, već sutra naći na Vladi.

Vlada je 6. listopada ove godine donijele odluku o prodaji 79,82 posto dionica Dalmacijavina i to pod posebnim uvjetima – drugi krug prikupljanja obvezujućih dionica.

Vlada je pritom zadužila AUDIO da investitorima koji su dostavili pismo namjere za kupnju dionica uputi poziv za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju 620.618 dionica Dalmacijavina, pojedinačne nominalne vrijednosti 200 kuna i ukupne nominalne vrijednosti 124,12 milijuna kuna, što čini 79,82 posto temeljnog kapitala te tvrtke.

AUDIO je u 24. listopada objavio da su na javni poziv pristigle dvije obvezujuće ponude za kupnju dionica Dalmacijavina – Dalmacijavina ESOP d.o.o. i Traubi International corp. USA.

Nakon toga, sredinom studenog ove godine Salamon Berkowitz, vlasnik tvrtke Traubi International, objavio je da kupuje Dalmacijavino te da se o tome dogovorio s predstavnicima Vlade, a posjetio je i proizvodni pogon te tvrtke u splitskoj trajektnoj luci te razgovarao s radnicima kojima je obećao da neće biti otpuštanja.

Tih je dana najavio i da će s Vladom uskoro potpisati i sporazum, da u Dalmacijavino planira uložiti do 10 milijuna eura te da će u prvih godinu dana zadržati svih 500-ak radnika, a poslije će se broj zaposlenih kretati u skladu s potrebama profitabilnog poslovanja.

Istaknuo je i da ne kupuju Dalmacijavino za kunu nego će zbrinuti 500 ljudi i pokriti 100-ak milijuna kuna dugova.

Matijašević: Uklonjeni nesporazumi između radnika i sindikata u Dalmacijavinu
Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević potvrdio je da je postojao sukob između radnika i sindikata u splitskom Dalmacijavinu oko privatizacije tog poduzeća, ali su razmimoilaženja otklonjena u utorak na zajedničkom sastanku u pogonima Dalmacijavina kojem je i on nazočio.

“Radnici i sindikati su se usuglasili da nemaju ništa protiv pregovora sa Salamonom Berkowitzem koji je dostavio ponudu za privatizaciju Dalmacijavina. Ukoliko ponuda bude potkrijepljena svime što je potrebno da bi se uvjerili u mogućnost provedbe postupka privatizacije, daju potpunu potporu privatizaciji”, izjavio je Matijašević.

Matijašević je danas novinare izvijestio kako je i osobno sudjelovao na sastanku u Vladi između potpredsjednika Vlade Domagoja Miloševića, sindikalnih predstavnika i Berkowitzevog odvjetnika.

“Na tom je sastanku Berkowitzev predstavnik prihvatio razgovore o sklapanju socijalnog sporazuma, te da se dio dionica proda radnicima po posebnim uvjetima, a nije bilo riječi o nikakvom poklanjanju (dionica) i nismo ulazili u meritum stvari”, kazao je Matijašević. (H)