Dalmacijavino pokrenulo je proizvodnju vina za domaće i strano tržište, a radnici su s Upravom postigli dogovor da će dobivenim novcem sami sebi isplatiti barem pola jedne od ukupno četiri zaostale plaće, potvrdio je to Vjesniku sindikalni povjerenik HUS-a u toj splitskoj tvrtki Lukica Bucat.

dalmacijavino-radnici-midi1Sljedeći tjedan započinje proizvodnja sokova. Što se tiče količine vina, Bucat kaže da bi ga mogli proizvoditi u nedogled jer nemaju problema sa zalihama.

Probleme, međutim, imaju s državom koja im je prije gotovo dvije godine oduzela trošarinski broj bez kojeg je nemoguće pokrenuti proizvodnju žestokih alkoholnih pića koja su njihov najprofitabilniji proizvod.

“Pokrenuli smo proizvodnju u dogovoru s našom upravom jer želimo pokazati da možemo i znamo raditi, da želimo pošteno zaraditi svoje plaće i pokazati da se Dalmacijavino može podići iz pepela. Sve što zaradimo međusobno ćemo podijeliti. S vlasnikom smo se dogovorili da bismo za dva tjedna trebali dobiti polovicu plaće, a na državi je dalje da odradi svoj dio posla. To, naravno, isključuje mogućnost, pa i samu primisao stečaja”, rekao je Bucat Vjesniku dok je bio na putu za Drniš gdje su pogoni Dalmacijavina, vinogradi i nezadovoljni radnici.

Sindikalni povjerenik kaže da poslovna agonija predugo traje, radnici su iscrpljeni od neizvjesnosti, očajni zbog praznih novčanika, neplaćenih računa i ovrha. Bucat ih razumije jer nitko nije sretan što mora raditi bez plaće, a uz to još ne znaju ni kakva će biti sudbina tvornice koja ih je godinama hranila.

“Svi smo u istoj koži, ali vinogradi propadaju dok naši kolege u drniškom pogonu ne rade. Sindikat nije proglasio štrajk i koliko god im bilo teško, moraju izdržati dok traje bitka za spas Dalmacijavina”, naglašava Bucat.

Nakon što je poslao još jedno, tko zna koje po redu pismo Ministarstvu gospodarstva, načuo je da bi do kraja tjedna mogli biti pozvani na razgovor, no dodaje da mu zasad to nije i službeno potvrđeno.

Za kupnju splitskog Dalmacijavina zainteresirana je kompanija iz Kine, čiji su predstavnici još lanjskoga rujna posjetili pogone posrnulog vinara, a početkom ožujka ponovo dolaze u Hrvatsku na pregovore s Agencijom za upravljanje državnom imovinom.

“Kinezi jesu zainteresirani, a u Dalmacijavinu su bili u rujnu, kad su trebali poslati pismo namjere, no ne znam zašto to nisu napravili. Možda su zakasnili. Iako žarko želimo da do ponovnog susreta dođe što prije, o tome ne odlučuju radnici nego AUDIO. Kao predsjednik tvorničkog sindikata znam da postoje strateški partneri, samo se trebamo okrenuti i pronaći ih. Teško je živjeti s četiri, a skoro i s pet neisplaćenih plaća. Trebamo se pokrenuti i pregrmjeti ovu tešku situaciju dok ne pronađemo rješenje koje neće biti stečaj”, poručio je sindikalni povjerenik u Dalmacijavinu.

Kaže da je i bivšem ministru Petru Čobankoviću i Poreznoj upravi predložio nekoliko modela po kojem je Dalmacijavinu moguće vratiti trošarinski broj, ali bez uspjeha. (Vjesnik)