Austrija postala jedno od najsporijih EU gospodarstava

ewald nowotnyAustrijski istočni susjedi privlače investicije u industrije poput proizvodnje auto-dijelova, za kojima je velika potražnja u Njemačkoj. Austrijski izvoz zbog toga pada, posebno izvoz u Njemačku, u koju Austrija plasira oko trećine svog izvoza.

Njemačka je nekoć zavidjela Austriji na gospodarskom rastu i uspjehu, ali više nije tako.

Prije deset godina Austrija je ostvarivala rast BDP-a veći od 2 posto, više od najvećeg europskog gospodarstva i svog najvećeg trgovinskog partnera. No, prošle godine austrijsko gospodarstvo raslo je samo 0,1 posto.

Prema prognozama Europske komisije objavljenima u svibnju, austrijsko gospodarstvo će ove godine porasti 0,8 posto, što je među najnižim prognozama za zemlju članicu eurozone, znatno ispod prosjeka zemalja članica monetarne unije koji iznosi 1,5 posto, piše Bloomberg.

Zbog takvog razvoja događaja, uključujući i rast nezaposlenosti, austrijska središnja banka je “‘jako zabrinuta”,’ rekao je guverner Ewald Nowotny. Osnovali su nekoliko radnih grupa kako bi pronašli uzroke loših gospodarskih trendova.

Jedan od glavnih razloga usporavanja je to što austrijski istočni susjedi – Slovačka, Češka, Poljska i Mađarska – privlače investicije u industrije poput proizvodnje auto-dijelova, za kojima je velika potražnja u Njemačkoj. Austrijski izvoz zbog toga pada, posebno izvoz u Njemačku u koju Austrija plasira oko trećine svog izvoza.

Središnja banka je uvela i porezne olakšice za niže dohotke, zbog čega očekuje rast osobne potrošnje koja bi u 2016., prema procjenama austrijske središnje banke, trebao dovesti do gospodarskog rasta od 1,9 posto, odnosni 1,8 posto u 2017. godini.  (banka.hr)

Prethodni članakMetro prodao robne kuće Kanađanima za dvije milijarde eura
Sljedeći članakHenkel otvorio pogon u Bileći u BiH