Summit100 – Poslovni lideri jugoistočne Europe u Portorožu

summit100Mogućnosti regionalne suradnje u području energetike, turizma, prometa i infrastrukture te financijskog sektora, posebno uloga pametnih gradova u razvoju gospodarstva, glavne su teme Summita100/Samita100 poslovnih lidera jugoistočne Europe koji će se održati 1. i 2. lipnja u Portorožu, Slovenija, u organizaciji Združenja managera Slovenije.

Na četvrtom godišnjem okupljanju najistaknutijih poduzetnika i gospodarstvenika iz zemalja jugoistočne Europe, kao i predsjednika država iz cijele regije, poslovni lideri će govoriti o mogućim zajedničkim projektima u najpropulzivnijim gospodarskim sektorima kao što su hrana i piće, energetika, infrastruktura i transport, digitalna ekonomija, turizam kao i o ekonomiji utemeljenoj na znanju.

Očekuje se da će ovaj događaj, kao i prethodnih godina, okupiti oko 150 najistaknutijih poslovnih lidera jugoistočne Europe. Na radnim stolovima grupiranima prema gospodarskim sektorima, razgovarat će o preprekama i mogućnostima suradnje u regiji.

Ideje o tome kako unaprijediti suradnju u regiji u tim sektorima će se predstaviti na plenarnom panelu predsjednika zemalja Jugoistočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije), čiji je domaćin slovenski predsjednik Borut Pahor.

Pravo je vrijeme za rad na konkretnim projektima, posebno na uspostavljanju prometne mreže, istaknuo je predsjednik Upravnog odbora Iztok Seljak najavljujući Summit100.

“Razgovarat ćemo i o tome kako regija može iskoristiti 300 milijardi eura vrijedan razvojni projektni ciklus kojeg je predstavila Europska komisija, ali i o alternativnim načinima financiranja regionalnih projekata. O rezultatima će sudionici razgovarati s ministrima vlada regije kako bismo našu kreativnost prenijeli u stvarnosti i za budućnost naše regije”, istaknuo je Seljak.

Posebna pozornost tijekom skupa bit će na ulozi pametnih gradova u regiji koji mogu postati pokretači uključivog i održivog rasta. Gradonačelnici glavnih gradova regije prepoznali su ovaj događaj kao dobru platformu za suradnju i na njemu će potpisati deklaraciju o razumijevanju kojom će se obvezati na rješenja pametnih gradova i razmjenu iskustva i znanja.

Summit100/Samit100 je prvi i jedinstveni skup ovakve vrste u regiji, a zamišljen je kao snažna kohezijska sila buduće gospodarske suradnje, te kao doprinos naporima političkih lidera kako bi unaprijedili standarde u regiji.

Ovim događanjem želi se pokazati odlučnost poslovnih lidera da preuzmu svoju odgovornost u stvaranju vizije i uvjeta za jačanje konkurentnosti nacionalnih ekonomija te konkurentskog potencijala cijele jugoistočne Europe.

Prvi Summit100/Samit100 organiziran je 2011. godine u Srbiji, drugi u Crnoj Gori, treći u Hrvatskoj, a svi dosad održani skupovi su za pokrovitelje imali predsjednike zemlje domaćina. “Summit100 business lidera” inicijativa je koju su 2011. godine pokrenuli Srpska asocijacija menadžera, Hrvatska udruga poslodavaca i Združenje managera Slovenije, a ubrzo joj je podršku pružila i Atlas Fondacija iz Crne Gore.

Program Summita100 i sudionike možete pronaći na internet stranici

Prethodni članakUz aplikaciju Stin Jee pronađite povoljnu hranu u blizini – u Zagrebu i Istri
Sljedeći članak6. Kontroling Konferencija: Planiranje, analiziranje i izvještavanje