Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma između poduzetnika u mliječnoj industriji zbog indicija o postojanju dogovora oko otkupnih cijena mlijeka, izvijestili su iz Agencije.

U sklopu postupka Agencija je provela i svoju prvu nenajavljenu pretragu i to u prostorijama gospodarsko interesnog udruženja za proizvodnju, preradu i promet stoke, stočnih proizvoda i stočne hrane Croatiastočar, kratko su objavili iz Agencije u svom najnovijem newsletteru.

U Agenciji danas nisu željeli komentirati postupak u tijeku, a jedino što se može doznati je da je postupak pokrenut na inicijativu konkurenata na tržištu.

Postupak se vodi vezano za otkupne cijene mlijeka, odnosno cijene po kojima mliječna industrija otkupljuje mlijeko od proizvođača.

Naime, iz Ministarstva poljoprivrede već duže vrijeme, pa i u jesen prošle godine, kada je došlo do spora između proizvođača i prerađivača, poručuju da Ministarstvo ne određuje otkupnu cijenu mlijeka već je to stvar tržišta.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja postupak je pak pokrenula na zaprimljenu inicijativu kojom se traži ispitivanje indicija o dogovoru oko otkupnih cijena. (H)