Putovanja, selidbe, otkrića, osvajanja i još mnoge povijesne okolnosti donijela su nam brojne blagodati u obliku novih osnovnih namirnica ili pak začina koji obogaćuju svako jelo i daju mu posebnu notu. Danas svatko od nas i iz udobnosti doma može uživati u mirisima i okusima jela s drugog kraja svijeta.

Većina nas kod kuće kuha jednu rutinsku lepezu jela koja se manje ili više ciklički ponavljaju. Redaju se piletina, puretina, riba, gljive, riža, tijesto, krumpir… Ali, iako mislimo da jedemo uglavnom hrvatsku kuhinju, bilo njenu kontinentalnu ili mediteransku varijantu, s obzirom na brojne kulture koje su na naše područje utjecale kroz povijest, zapravo smo svi dijelom jedne velike, globalne kuhinje. Uzmimo samo primjer omiljenih špageta. Teško da će naši susjedi Talijani priznati kako oni nisu njihovo autentično nacionalno jelo. U stvarnosti se izum rezanaca, a s njima i špageta, uglavnom pripisuje istočnim narodima, poglavito Kinezima. Čak i samo ovaj kratki i relativno bezazleni primjer pokazuje koliko su se razne kuhinje kroz povijest ispreplitale i jedna na drugu međusobno utjecale.

Sve u svemu, možemo biti izuzetno zadovoljni što živimo u dobu kada nam je sve tako lako dostupno. Pa tako umjesto standardne piletine s mlincima ili neke varijante paprikaša, uz karakteristične začine koje je danas lako nabaviti u svakom malo bolje opskrbljenom dućanu, začas može nastati pikantni pileći curry.

Najveće su razlike među raznim kuhinjama kroz povijest nastajale zbog kulturnih i često vjerskih razloga jer pojedine religije brane konzumaciju nekih vrsta mesa ili morskih plodova. Putovanja, selidbe, otkrića, osvajanja i još mnoge povijesne okolnosti donijela su nam brojne blagodati u obliku novih osnovnih namirnica ili pak začina koji obogaćuju svako jelo i daju mu posebnu notu.

NOVA ISKUSTVA
Znaju to dobro u domaćoj prehrambenoj kompaniji Podravki pa su, kako bi udovoljili željama potrošača i još više ih potaknuli na pripremu jela stranih kuhinja, svoj asortiman Fant mješavina začina ove godine obogatili novim okusima internacionalnih jela. Noviteti su tako Fant tortilja, Fant chili con carne, Fant chicken wok, Fant paella i Fant beef Stroganoff.

“U segmentu međunarodne kuhinje imamo dva brenda: Fant i Talianetta. Fant mješavina začina za pripremu jela iz internacionalne kuhinje je jednostavan i praktičan proizvod, bez dodanih pojačivača okusa i umjetnih bojila. Podravka Talianetta Wok tjestenina sweet&spicy povrće i Talianetta Wok tjestenina thai curry piletina su pak polugotova jela bazirana na tradicionalnim namirnicama i začinima karakterističnima za azijsku kuhinju”, navode iz koprivničke tvrtke.

Svjedoče kako su potrošači sve više zainteresirani za nove koncepte, proizvode i okuse, posebice u doba pandemije i ograničenja putovanja i istraživanja uživo. “Kombiniranjem novih okusa, recepata i proizvoda potrošači sami stvaraju nova iskustva koja im nisu dostižna u trenutnoj situaciji i pripremom jela iz međunarodne kuhinje zapravo nadomještaju putovanja. Isto tako, traže i rješenja za brzu i jednostavnu pripremu jela, a opet zanimljivu kombinaciju okusa koja će zadovoljiti želju za isprobavanjem novog”, zaključuju iz Podravke.

Našim su potrošačima dobro poznati i začini brenda Kotanyi koji u svom asortimanu nudi posebnu liniju mješavina začina “Secrets of” za jela internacionalne kuhinje, što znači da uz ove potpuno prirodne mješavine začina, bez pojačivača okusa, konzervansa i bojila upoznaju potrošače sa specijalitetima kineske, marokanske, indijske, grčke i meksičke te kuhinje Amerike. Iskustvo pandemije također ih je naučilo da su kupci osvijestili kako uživanje u internacionalnim okusima i finim zalogajima ne ovisi samo o putovanjima i novim lokacijama, već da okuse meksičke ili azijske kuhinje možemo postići i unutar svoga doma.

“Ljudi su otkrivali nove recepte, nove mješavine, imali su vremena isprobati ono što su već jeli ili htjeli jesti negdje vani, ali su sada pripremili sami. Nama je asortiman začina za internacionalnu kuhinju u lijepom porastu, a to nam ujedno i govori da su potrošači otvoreni za nove okuse i jednostavne recepte”, poručuju iz Kotanyija. Uobičajeno, svoje proizvode kupcima nastoje približiti tijekom tematskih tjedana koje organiziraju pojedini trgovački lanci za što su uvijek spremni podijeliti prikladan recept ili novu mješavinu, pripremiti insertaciju ili poklone. Odličan kanal promotivnih aktivnosti već neko vrijeme su društvene mreže na kojima se revno razmjenjuju recepti, savjeti i mnogi korisni prijedlozi.

Da raste interes kupaca za međunarodnu kuhinju potvrđuju i u trgovačkom lancu Studenac pa slijedom toga oni planiraju razvijati prilagođenu ponudu i tematske programe te ih podići na višu razinu kako bi svojim kupcima omogućili pravo gastronomsko putovanje uz njihov asortiman. “Kao vodeći maloprodajni lanac na Jadranu, nastavljamo predano ulagati u poboljšanje svojeg asortimana, usluga, ali i posebnih promotivnih programa radi ispunjavanja potreba svojih kupaca”, poručio je Rafal Cieslakowski, član Uprave Studenca za komercijalne poslove.

PUT OKO SVIJETA
Za pomoć pri putovanju oko svijeta na krilima začina međunarodnih kuhinja upitali smo zaljubljenike u hranu s bloga Sweety&Spicy, u stvarnosti Željku i Matiju. Kako kažu, njezini radovi prepoznatljivi su po slatkoj noti jer Sweety jako voli peći kolače. S druge strane, Spicyjeva glavna ljubav je ispeći dobar komad mesa ili ribe, iskušati sva predjela i glavna jela svjetskih kuhinja te sve to zaliti dobrom kapljicom vina.

Ljubav prema kuhanju rodila im se spontano u tinejdžerskim godinama. Oboje su odrastali u obiteljima gdje se dobro kuha i uživa u hrani te su često sudjelovali u pripremi. Paralelno su se popularizirale i kulinarske emisije na malim ekranima koje su ih dodatno zainteresirale za kuhanje, a i već tada su voljeli putovati po susjednim nam zemljama. Interes je rastao, a samo kuhanje započelo je kroz želju da pripreme nešto što su vidjeli bilo na malim ekranima (Jamie Oliver, Rudolphova pekarnica) ili okusili na putovanjima, a da nije nešto što su njihove majke često pripremale.

Danas za sebe ili prijatelje pripremaju raznolike recepte. “Ako kuhamo za sebe onda se više volimo bazirati na istraživanju novog te tehnici jela i njenom usavršavanju. Kuhinja nam je tada mali eksperimentalni laboratorij u kojem isprobavamo obrade namirnica i različite stilove. Kada kuhamo za društvo to su za Matiju najčešće azijski recepti jer je kao veliki ljubitelj začina usavršio pripremu svih vrsta curryja i posebice Tikka masalu. Rado kuha i razna južnoamerička jela pa se na stolu nađu tortilje s umacima. Društvo u dobro začinjenoj hrani uvijek uživa, posebice jer je nešto što nije toliko uobičajeno poput roštilja”, otkrivaju blogeri. Mašti daju na volju isprobavanjem tehnika poširanja, pripremom gyoza ili jela iz woka.

Kad su u pitanju deserti, Željka za društvo radije priprema svjetske recepte za koje smo mnogi čuli. Najčešće su to francuski ili američki specijaliteti – ekleri, američki mafini od borovnica ili razni mousevi.

“Namirnice kupujemo zaista na mnogo lokacija. Nažalost, ponekad se za neko dobro azijsko jelo treba i podosta namučiti s potragom. U samim počecima smo znali i izostaviti neku namirnicu ili je zamijeniti nekom sličnom. Događalo se da umjesto kokosovog mlijeka u jelo stavimo vrhnje za kuhanje jer ga prije nekoliko godina bilo teže nabaviti kod nas. Danas na sreću možemo reći da se tržište obogatilo tako da više zaista nije problem u bilo kojoj trgovini pronaći kokosovo mlijeko, rižin ocat, soya umak ili većinu suhih začina. Kineski kupus, gljive, kondenzirano slatko mlijeko popularizirali su se i na našim tržnicama iako financijski još uvijek odskaču od standarda. Za sada još uvijek svježi začini poput korijandera ili limunske trave predstavljaju problem, ali to je nekako i logično jer njih vežemo za podneblje gdje rastu”, naglašavaju Sweety&Spicy.