26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 20:46
U fokusuAktualnoBack to school - Povratak u školske klupe

Back to school – Povratak u školske klupe

U prošloj su školskoj godini najveći teret ni po čemu običnog načina školovanja podnijeli učenici i njihovi učitelji, ali ni sami roditelji prečesto nisu ostali pošteđeni učenja na daljinu. Sudeći prema iskustvu iz svibnja i lipnja, imamo razloga nadati se da je kraj hibridne nastave blizu te se s veseljem baciti u potragu za školskim priborom kojeg u našim trgovinama ne nedostaje.

Školska godina koju smo ostavili iza sebe bila je sve samo ne obična i dosadna. U nepravilnim intervalima izmjenjivale su se izolacije pojedinih učenika ili cijelih razreda, online i nastava uživo te skraćeni ili produljeni praznici. Iako su najveći teret bez sumnje podnijeli učenici i njihovi nastavnici, odnosno profesori, prečesto niti roditeljima nije bilo lako popratiti sve te promjene i zahtjeve koje je pred njih, nenavikle na takve multidisciplinarne pedagoške zadatke, stavila nastava na daljinu. No, svibanj i lipanj srećom su pokazali da se kraj te hibridne nastave približava te se svi zajedno imamo pravo nadati kako će sljedeća godina biti kudikamo lakša i odvijati se prema poznatim pravilima.

Sada, krajem ljeta, valja nam se odmornima pripremati za nove radne izazove i pobjede koji nam predstoje. Ali nije naodmet niti podsjetiti se što znači imati dijete školarca ili prvašića koji se prvi puta susreće s obrazovnim sustavom budući da dobro pripremljen start može biti ključan poticaj za uspjeh u cijeloj godini.

RAD S DJECOM
Psiholozi Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba podsjećaju kako polazak djeteta u školu predstavlja veliku promjenu u njegovom životu, ali i životu ostatka obitelji. Poznato je da je obitelj najvažniji čimbenik u razvoju emocionalnih i socijalnih sposobnosti djeteta. Dijete kojem je posvećena potrebna pažnja i koje se unutar obitelji osjeća prihvaćenim, lakše će se prilagoditi na nove i nepoznate situacije te imati više uspjeha u svladavanju prepreka koje ga zasigurno očekuju u životu. Djetetu je stoga važno dati priliku i ostaviti mogućnost da uči na vlastitim iskustvima čime će steći samosvijest, ali i samostalnost što je u konačnici potrebno i za uspješno školovanje.

Vještine čitanja i pisanja nisu najvažnije, njih djeca u pravilu vrlo brzo usvajaju. Puno je važnije prilagoditi se, biti discipliniran, ali i uporan, spreman na suradnju uz poštovanje osoba oko sebe. Tako će djeca čiji roditelji vjeruju u njihove sposobnosti te im pružaju podršku, ohrabruju ih i podržavaju, više profitirati. Djecu je potrebno naučiti da je za svaki uspjeh potrebno uložiti određeni trud i da rezultati ne dolaze sami od sebe.

U dobi kada su spremna za školu, kod djece se razvija svijest o tome da je deficit nekih sposobnosti moguće kompenzirati trudom i upornošću, podsjećaju psiholozi. Prihvaćanje neuspjeha, pravo na greške i strpljivost su kvalitete koje će djetetu pomoći u savladavanju školskih obaveza. Obitelj koja dijete potiče da ispituje i istražuje, usvaja nova znanja i svladava prepreke djeluje motivirajuće na djetetove radne navike.

Ipak, o samom će djetetu i njegovim interesima ovisiti što će i koliko naučiti jer ne reagiraju sva djeca na podražaje jednako. Djeca se razvijaju individualno, uz različite razvojne mogućnosti pa tako u različito vrijeme mogu pokazati određene sposobnosti u odnosu na drugu djecu.

Dijete koje kreće u školu treba svakako poticati u razvoju samostalnosti i odgovornosti kako bi lakše izvršavalo svoje obaveze i usvojilo radne navike. Važno mu je pomoći u planiranju vremena za učenje, za ostale aktivnosti, ali i za odmor. U prvo vrijeme, ako je potrebno, treba biti uz dijete kada piše domaće zadaće sve dok ne postigne samodisciplinu. Dijete će se lakše snalaziti u svojim obavezama ako ga se uputi da samostalno obavlja aktivnosti, za koje je ono u toj dobi sposobno, npr. da dovodi u red svoj radni prostor, da na vrijeme sprema torbu za školu i sl. Dijete ne treba plašiti školom i obavezama, nego ga pripremiti za tu realnost, poručuju psiholozi.

Djetetu također treba osigurati i miran kutak za učenje te mu jasno dati do znanja da je pri učenju jedna od najvažnijih stvari izbjegavati sve što može odvući pažnju. To znači da mjesto pored TV prijamnika ili radija sigurno nije najbolja pozicija za učenje i izvršavanje ostalih školskih obaveza. Kutak za učenje mora služiti isključivo tome i mora biti što dalje od potencijalnih distrakcija. Sve školske potrepštine, knjige, bilježnice i olovke valja držati na jednom mjestu – u odgovarajućoj ladici ili na polici – kako bi bile na dohvat ruke pri učenju.

PORAST POTROŠNJE
Optimistične najave i predviđanja naših sugovornika na hrvatskom tržištu potvrđuju i rezultati istraživanja koje je u lipnju objavila konzultantska kuća KPMG, a koje je provedeno na uzorku od 1.000 američkih roditelja školske djece. Škola je škola, bez obzira radilo se o Hrvatskoj ili Americi, a školski pribor i druge potrepštine te proces učenja svugdje je isti. Osobito u uvjetima globalne pandemije.

U SAD-u će, kako je pokazalo ovo istraživanje, prosječna potrošnja u ovogodišnjoj back to school sezoni porasti u odnosu na prošlogodišnju i to s 247 na 268 dolara po djetetu. Po dobnim skupinama, najveći porast odnosi se na potrošnju za djecu predškolske dobi (32 posto), a zatim za djecu na sveučilištima (13 posto). Roditelji osnovnoškolaca potrošit će 3 posto više, a srednjoškolaca 4 posto više nego prošle godine.

U usporedbi s 2020. godinom, očekuje se niži porast potrošnje na računala i namještaj koji su bili neophodni tijekom pandemije. Istraživanje KPMG-a također pokazuje da se potrošači vraćaju u fizičke trgovine radi kupovine svega potrebnog za školu. U godini prije koronakrize 66 posto kupovine odvijalo se u fizičkim trgovinama da bi tijekom 2020. taj udjel pao na 50 posto. U ovoj godini, smatraju analitičari KPMG-a, udjel brick and mortara porast će na 56 posto, što znači da online kupovina bilježi rastući trend jer ako izostavimo specifičnu, pandemijsku 2020. te usporedimo 2019. i 2021. godinu taj je rast iznosio 10 posto došavši do ukupno 44 posto udjela.

Kako bilo, iako se školarcima najdraže godišnje doba tek zahuktava, ne treba smetnuti s uma da rujan donosi pregršt novih izazova i zadataka. Trgovci su pripremili šaroliku ponudu, a nagradne igre također nisu za zanemariti pa je možda najbolje već sada krenuti s pripremama i iskoristiti prilike koje nude trgovci i proizvođači kako bi rujan dočekali spremni sa svim potrebnim školskim priborom i ostalom opremom za školarce.
Idemo natrag u školu!

Back to school – Izjave

Henkel Croatia – Nikolina Bujdo, brand manager Ljepila i tehnologije Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina
Potražnja za našim proizvodima, bez obzira na netipične situacije u kojima su se naši školarci našli, ne jenjava. Naprotiv, ona raste i u skladu s time pratimo i prilagođavamo i našu ponudu. S kupcima smo dogovorili sve aktivnosti za novu školsku godinu i s nestrpljenjem čekamo njihovu realizaciju. Kad je o prošlogodišnjoj situaciji pandemije riječ, činjenica jest da je ona promijenila kako poslovni, tako i privatni svijet, a zahtijevala je određenu fleksibilnost. Promjene su zahvatile i obrazovni sustav, odnosno naše najmlađe potrošače i njihove roditelje. U segmentu ljepila za školu stoga smo vrlo brzo prilagodili aktivnosti i prebacili ih na naše online partnere što je donijelo izuzetne rezultate.

U novoj školskoj godini očekujemo rast potražnje ne samo zbog vraćanja na staro, već i zbog novih kanala, odnosno online trgovine, koju potrošači rado biraju kao kanal kupnje kako ljepila, tako i ostalog školskog pribora. U našem asortimanu ljepila za školu i korekture pod robnom markom Pritt imamo veliki broj proizvoda jer želimo odgovoriti na svaku potrebu naših potrošača.

Kao naš najprodavaniji proizvod svakako se ističe Pritt ljepilo u stiku koje karakterizira prirodna formula na bazi škroba, vode i šećera, a dostupno je u različitoj gramaži. Ove godine imamo dodatne inovacije na Pritt ljepilu u stiku te će se na našem tržištu pronaći ljepila u recikliranoj plastici čime i robna marka Pritt sudjeluje u globalnoj Henkel strategiji održivosti i smanjenju količinu plastike. Marketinške aktivnosti provodimo tijekom cijele godine uz naglaske na određene događaje odnosno blagdane. Najveći projekti odvijaju se prije povratka u školske klupe kada, uz velike digitalne aktivacije i podršku na društvenim mrežama, organiziramo i nagradni natječaj. Svakako ne smijemo zaboraviti niti naše online partnere s kojima provodimo aktivnosti tijekom cijele godine.

Narodne novine – Ivan Bjelčić, rukovoditelj komercijalnog sektora
Za sljedeću školsku sezonu na vrijeme smo osigurali dostatnu zalihu asortimana te kadrovski povećali kapacitete da možemo odgovoriti zahtjevima tržišta. Narodne novine imaju dugogodišnje iskustvo i tradiciju u pripremi i provedbi školske sezone pa smo jednako tako spremni i za nadolazeću. U prošloj je školskoj godini realizacija bila očekivano niža, ali smo i tijekom lockdowna imali aktivnu i pojačanu kupovinu putem e-trgovine te odgovarali na sve zahtjeve kupaca sukladno svim epidemiološkim mjerama. Iako se škola u dobrom dijelu odvijala na daljinu, potreba za školskim priborom i dalje je bila prisutna. U sljedećoj školskoj godini očekujemo i vjerujemo u porast potražnje. Najprodavaniji proizvodi iz našeg asortimana su školske torbe i ruksaci te pernice, zatim bilježnice i ostali školski pribor.

Nudimo kvalitetne školske torbe i pernice njemačkog proizvođača Herlitz kao i ruksake francuskog Bodypacka koji se odlikuju kvalitetom i atraktivnim dizajnom. U bogatoj ponudi bilježnica imamo i atraktivne motive naše robne marke Nano. Traži se i ostali školski pribor: od olovaka, bojica, škara, šestara, kalkulatora itd., a tu nudimo proizvode vrhunskih svjetskih brendova poput Schneidera, Mapeda, Koresa, Rebella, Jollyja i ostalih. Veliki je interes i za našom uslugom strojnog omatanja bilježnica, udžbenika, atlasa i ostaloga koju nudimo u 18 prodavaonica. Sezonu povratka u školu popratit ćemo nizom online i offline marketinških aktivnosti. U svih 40 prodavaonica Narodnih novina širom Hrvatske i u web shopu e-trgovina.nn.hr pripremamo veliko sniženje od 30 posto na više od 200 artikala za školu u razdoblju od 19. kolovoza do 18. rujna. U tijeku je i nagradna igra za školarce koja traje od 1. srpnja do 30. rujna u svim prodavaonicama i na web shopu u kojoj svi kupci školske opreme i pribora imaju priliku osvojiti Nintendo, GoPro kamere i druge vrijedne nagrade.

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...