25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 22:37
VijestiZemljaBanke Pevecu: Želite oprati naš novac?!

Banke Pevecu: Želite oprati naš novac?!

pevecU slučaju stečaja vjerovnici bi se ipak mogli naplatiti jer je imovina kompanije još uvijek veća od njezinih dugova

Zdravko Pevec vjerojatno će biti prijavljen za pokušaj pranja novca, doznajemo iz krugova Pevecovih vjerovnika. Naime, Pevec je u utorak vjerovnicima stigao s pričom da je jedna off-shore kompanija spremna dati 20 milijuna eura pologa koji bi trebao poslužiti kao jamstvo dobavljačima da će im roba, koju bi sada počeli isporučivati, biti plaćena. Taj je iznos dio plana restrukturiranja koji je za Pevec sastavio KPMG.

Međutim, kad su u bankama počeli provjeru Pevecova spasioca, tvrtke TS-TriStar Imperial International Credit Institute – čiji je head office na Komorskom otočju u Indijskom oceanu, u Francuskoj ima poštansku adresu, u Švicarskoj informativni desk, a na Cipru podružnicu… – upalile su se sve lampice za uzbunu.

Tvrtka je na švicarskoj crnoj listi, što znači da niti jedna švicarska banka ili kompanija ne smije s njom poslovati. U bankama su istog trenutka rekli da taj novac ne mogu preuzeti na svoje račune te da Pevecovu akciju hrvatski zakon tretira kao pokušaj pranja novca.

Prijava HNB-u

Pevec je sada, prema posljednjem dogovoru bankara, namjeravanu transakciju dužan prijaviti HNB-u kao kreditni posao s inozemstvom, a HNB će istraživati je li bilo pokušaja pranja novca. Three Star International Imperial Credit Institute izronio je kao Pevecov spasilac nakon što se prethodni dan, u ponedjeljak, otkrilo da je njemačka kompanija S+R Maschinenbau GmbH Homberga, navodni proizvođač solarnih ćelija koja će vratiti njegove dugove,zapravo mikro tvrtka s bilancom od oko milijun eura i desetak zaposlenih.

Pevec potpisao ugovor
Nakon što su mu u ponedjeljak rekli da takva tvrtka ne može biti spasilac njegova posrnuloga carstva, Pevec se sljedeći dan pojavio s ugovorom prema kojemu je TS-TriStar Imperial International Credit Institute zajmodavac koji zastupa S+R Maschinenbau, koji u Hrvatskoj želi napraviti tvornicu tankih fotonskih film-solarnih ćelija, pa traži zemljište. Zajmoprimac bi bila Pevec Proizvodnja d.o.o. Bjelovar, u čije je ime ugovor potpisao Zdravko Pevec.

Ideja je bila da TS doznači dva puta po deset milijuna eura na Pevecove račune u RBA i Hypo Alpe-Adria banci u Zagrebu. Taj bi novac bio osiguranje za financiranje koje Pevec Grupa dogovori s bankama, ali bi se njime morao platiti i dug za kupnju zemljišta u Bjelovaru i Zadru, koje bi išlo pod hipoteku.

Ponedjeljak – dan odluke

Na ultimatum da prihvati ili ostavi KPMG-ov plan restrukturiranja Pevec je rekao da će on to riješiti. Rješenje mu je bila tvrtka zbog koje bi sada i sam mogao biti pod istragom.

U ponedjeljak slijedi završni čin drame Pevec. Ne prihvati li plan restrukturiranja, kompanija će u stečaj, što bi Pevecu moglo više odgovarati nego restrukturiranje. Naime, planom restrukturiranja predviđeno je da i sama obitelj Pevec svojom pozamašnom imovinom sudjeluje u spašavanju tvrtke. Vjerovnici bi se u tom slučaju mogli naplatiti jer je imovina kompanije još uvijek veća od njenih dugova. Komentar Zdravka Peveca jučer nismo uspjeli dobiti. (Jutarnji.hr)

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...