Belje, Vupik i PIK Vinkovci proizvode šećernu repu za Viro i Sladoranu

Belje, Vupik i PIK Vinkovci potpisali su danas u Upravi Belja u Dardi ugovore o proizvodnji šećerne repe s virovitičkom Tvornicom šećera Viro i županjskom Sladoranom.

Ukupno će se šećernom repom, za potrebe ovih šećerana, zasijati 3.970 hektara, od čega 2.100 u Belju, 1.000 u Vupiku i 870 hektara u PIK-u Vinkovci. Predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić kazao je kako se vrijednost danas potpisanog ugovora procjenjuje na više od 80 milijuna kuna. Dodao je kako je Belje lani na površini od 1.500 hektara za šećeranu Viro proizvelo 116.300 tona šećerne repe.

Napomenuo je kako se potpisivanjem ugovora želi pokazati kako i u teškim trenucima za poljoprivredu može postojati konkurentna proizvodnja te dati potpora hrvatskoj prehrambeno-prerađivačkoj industriji finaliziranjem proizvoda domaćeg ratarstva u njihovim kapacitetima.

Predsjednik Uprave Vira Željko Zadro kazao je kako se ove godine u županjskoj i virovitičkoj šećerani planira sjetva 24.000 hektara šećerne repe, a očekuje se ukupna proizvodnja od oko 160.000 tona šećera. Ocijenio je kako su šećer i duhan jedine dvije kulture u kojima se hrvatska proizvodnja uklapa u europske statistike.

Na novinarski upit znači li da s osječkom šećeranom Kandit premijer uopće nisu vođeni pregovori, ili su vođeni ali nisu uspješno okončani, Pajnić je odgovorio kako tvrtka prati razvoj događanja oko osječke šećerane te “da su u pregovorima”, o čemu će se odlučiti u idućem razdoblju. Potvrdio je da je Belje prethodnih godina surađivalo s osječkom šećeranom, ali u manjem obujmu nego s virovitičkom i županjskom.(H)