dalmacijavino-midiBerkowitz nije želio govoriti o detaljima dogovora, najavivši da će to učiniti tek nakon potpisivanja sporazuma, no planira uložiti do 10 milijuna eura u tvrtku s kojom ima velike planove

Salamon Berkowitz, vlasnik američke tvrtke Traubi International, objavio je danas da je postigao dogovor s predstavnicima Vlade o kupovini Dalmacijavina, a sporazum o tome će uskoro biti potpisan.

Berkowitz na konferenciji za novinare nije želio govoriti o detaljima dogovora, najavivši da će to učiniti tek nakon potpisivanja sporazuma, no planira uložiti do 10 milijuna eura u tvrtku s kojom ima velike planove.

Traubi International proizvodi poznato osvježavajuće piće Traubisodu koja bi, po Berkowitzevoj najavi, trebala biti “lokomotiva razvoja” Dalmacijavina i otvoriti vrata za uspješan plasman drugih proizvoda, od vina i sokova do košer proizvoda, i to u što kraćem razdoblju jer propala tvrtka danas gubi milijun eura mjesečno.

Nakon što je izrazio čuđenje što radnici Dalmacijavina od države primaju plaće iako ne rade, jer na takav primjer nije naišao ni u jednoj drugoj zemlji, američki biznismen najavio je da će u prvih godinu dana zadržati svih petstotinjak radnika, a poslije će se broj zaposlenih kretati u skladu s potrebama profitabilnog poslovanja. Neslužbeno se čuje da novi vlasnik planira u idućih pet godina prepoloviti broj zaposlenih, uz isplatu svih radnika koji će htjeti otići.

Berkowitz je pohvalio prijedlog sindikata da radnici kupe tvrtku preko ESOP-a (radničko dioničarstvo), jer to pokazuje da zaposleni vjeruju u budućnost svoje tvrtke, no radnicima neće omogućiti kontrolu nad poslovanjem tvrtke.

Ne kupujemo Dalmacijavino za kunu, kaže Berkowitz, nego pristajemo zbrinuti 500 ljudi i pokriti stotinjak milijuna kuna dugova. Iako o tome nije htio govoriti, neslužbeno se doznaje da će država otpisati dugove Dalmacijavina od gotovo milijardu kuna, a Traubi International će platiti 100 milijuna kuna Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) za pozajmicu koju je dala splitskom gubitašu.

Vlada je od nas tražila sporazum koji se ne može dovesti u pitanje i plaćanje svog tog bačenog novca, kazao je Berkowitz dodajući kako je siguran da će, bez obzira na rezultate izbora, svatko tko bude na vlasti biti impresioniran dogovorenim rješenjima za posrnulu tvrtku.

Uvjeren je da će uspjeh njegova ulaganja dovesti i druge investitore u Hrvatsku. »Hrvatskoj trebaju investitori koji su spremni ‘zasukati rukave’ umjesto da se vozikaju u Bentleyu«, kaže Berkowitz dodajući kako će preporučiti i drugima da ulažu u Hrvatsku. (H)