Bezalkoholna gazirana pića – Trendovi i brendovi: I ugled i izgled

Po svom životnom stilu najviše ih pripada grupi statusnih potrošača, osobe iz ovog segmenta sklone su kupovati proizvode kako bi njima izrazile svoju osobnost i pokazale drugima da su u trendu. Statusno kupovanje čini sastavni dio njihova života. Važan im je ugled u društvu, osobni izgled i mjesta gdje im se pridaje mnogo pažnje poput svijeta estrade.

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju bezalkoholnih gaziranih pića i brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2018. godine na području Hrvatske.

U populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine ukupno 80% potrošača konzumira bezalkoholna gazirana pića. Trend upotrebe kategorije je stabilan i nije se značajno mijenjao u zadnjih 10 godina. Velikih (“Heavy”) korisnika kategorije koji ova pića piju dva do tri puta tjedno i češće ima 29%.

Jednako toliko (29%) ima i umjerenih (“Medium”) korisnika koji bezalkoholna gazirana pića piju od jednom tjedno do dva-tri puta mjesečno, a malih (“Light”) korisnika koji ih pak piju jednom mjesečno i rjeđe ima ukupno 22%. Važno je istaknuti da je za 43% konzumenata kategorije jako važno koju marku soka će konzumirati, a 26% njih lojalno je nekom brendu.

STATUSNI POTROŠAČI
Veliki korisnici kategorije bezalkoholnih gaziranih pića su nešto više muškarci (57%) nego žene (43%). Značajno su više mlađe dobi, najviše ih je do 49 godina, a nakon toga njihov udio među velikim korisnicima opada. Najviše ih ima među millennials generacijom. Nisu oženjeni, žive s roditeljima, a prihodi kućanstva su im viši. Najviše ih živi u Zagrebu, na sjeveru i u Slavoniji.

Po svom životnom stilu najviše ih pripada grupi statusnih potrošača, osobe iz ovog segmenta sklone su kupovati proizvode kako bi njima izrazile svoju osobnost i pokazale drugima da su u trendu. Statusno kupovanje čini sastavni dio njihova života. Važan im je ugled u društvu, osobni izgled i mjesta gdje im se pridaje mnogo pažnje poput svijeta estrade.

Izgled doma također je način kako žele predstaviti svoj status i osobnost. Vrednuju karijeru uz materijalističku i oportunističku motivaciju. Manje su skloni provoditi vrijeme obavljajući kućanske poslove, kuhati obroke i obavljati slične obiteljske dužnosti. Skloni su nezdravoj prehrani, 46% barem jednom mjesečno jede u restoranima brze hrane. Zanima ih sport i tehnologija te estrada i vlastit izgled. Od sportova najčešće prate nogomet i rukomet. Od medija su najskloniji internetu, 83% ih upotrebljava internet svaki dan, a čak 89% ih ima smartphone. Bezalkoholna gazirana pića najčešće kupuju u Konzumu i Kauflandu.

STAVOVI I BRENDOVI
Većina velikih korisnika bezalkoholnih gaziranih pića misli da su ova pića osvježavajuća. Polovina pije radije manje slatka pića. Isto toliko se slaže da bezalkoholna gazirana pića nisu dobra za zdravlje. Oko trećine velikih korisnika slaže se da cijena ima veliku ulogu pri kupovini bezalkoholnih gaziranih pića te da ih češće konzumiraju u ugostiteljskim objektima nego kod kuće.

Osim općenitog praćenja kategorije BGP unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnik brenda konzumirao je isti u posljednjih mjesec dana. Među velikim korisnicima kategorije prvi brend je Coca-Cola sa 76% korisnika u zadnjih mjesec dana. Na drugom mjestu nalazi se Fanta s 39% korisnika, a na trećem Cockta s 37% korisnika.

Prethodni članakZvijezda suncokretovo ulje i dalje najsnažniji brend u Hrvatskoj
Sljedeći članakJedna sasvim posebna tvornica u središtu Zagreba