KategorijeLeaflet reportBezalkoholna pića - Po napitku se ljeto poznaje

Bezalkoholna pića – Po napitku se ljeto poznaje

Bezalkoholna pića donose tako dobrodošlo osvježenje u ljetnom periodu, a njihova pozicija u katalozima i letcima trgovaca time će biti još istaknutija.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Bezalkoholna pića” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorija putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period svibanj 2022. – travanj 2023. vs. svibanj 2021. – travanj 2022.

OMJER KATEGORIJA
Voćni sokovi i napitci uvjerljivo su vodeći te su u zadnjih 12 mjeseci rasli za 2% prema oba promatrana parametra pa tako prema broju promocija drže 45%, a prema bruto oglasnoj vrijednosti tek nešto manjih 43% udjela.

U okviru kvantitativnog mjerila na drugom mjestu nalaze se gazirana cola pića s 11%, što je za 2% manje nego u ranijem godišnjem periodu, dok su sve ostale kategorije zauzele jednoznamenkaste udjele prema broju promocija: gazirana pića (bez cole) 9%, sirupi 8%, ledeni čajevi 7%, instant napitci 6%, energetski napitci 6%, izotonični napitci 3%, kava u limenci 3%, gorka gazirana pića 2% te ostala negazirana pića 1%.

Prema bruto oglasnoj vrijednosti gazirana cola pića imaju isti trend koji se očituje u smanjenju udjela s 13% na 11%, dok su gazirana pića (bez cole) zadržala svojih 10% udjela od lani. Slijede sirupi s 9%, energetski napitci sa 7%, ledeni čajevi sa 6%, instant napitci sa 6%, izotonični napitci s 2%, gorka gazirana pića s 2%, kava u limenci s 2% te ostala negazirana pića s 1% udjela u GAV-u.

VOĆNI SOKOVI
U poretku vodećih proizvođača voćnih sokova i napitaka na vrhu se nalazi Vindija s 29% udjela, što je za 1% manje u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci, dok je vrlo blizu Stanić Beverages koji je zadržao svojih 25% udjela. Potom slijede Maraska s 9%, Fructal s 8%, Rauch s 5%, Jamnica plus s 3% i Dana s 2%. Ostali proizvođači smanjili su svoj udio prema broju promocija s 12% na 7%, dok je privatna robna marka blago porasla s 10% na 11%.

Prema bruto oglasnoj vrijednosti također je vodeća Vindija, ali s nešto manjih 23% udjela, što je za 1% manje nego godinu prije. Stanić Beverages je izgubio 2% i sada ima 14% udjela u GAV-u, a Fructal je rastao za 1% na sadašnjih 11% udjela. Slijede Rauch sa 6%, Jamnica plus s 4% i Maraska s 3%, dok su ostali proizvođači pali s 20% na 13%. Privatna robna marka istodobno bilježi solidnih 5% rasta i značajnih 27% udjela u GAV-u kategorije.

GAZIRANA PIĆA
U segmentu gaziranih cola pića na čelu poretka vodećih proizvođača nalazi se Coca-Cola koja je svoj udio blago povećala za 1% i sada ima 26%, dok je Pepsico istodobno izgubio 3% i spustio se na 22% udjela. Drugom se mjestu jako približila Jamnica plus rastom od 1%, na ukupno 21%, a istovjetan rast imala je i Droga Kolinska koja pak drži 16% udjela prema broju promocija. Ostali proizvođači zauzeli su 4%, a privatna robna marka 3% udjela. Coca-Cola je prema bruto oglasnoj vrijednosti daleko odmakla s 39% udjela, a svoju je poziciju dodatno učvrstila s 3% rasta u odnosu na prethodnu godinu. Pepsico je na drugom mjestu s 21% udjela, što je pad od 1%, a slijede Droga Kolinska s 15% (-3%) i Jamnica plus s 13%, što je isto kao i lani. Vindija je ostvarila 5% udjela u GAV-u, a ostali proizvođači 4%, koliko je pripalo i privatnoj robnoj marki.

U segmentu gaziranih pića (bez cole) Vindija je vodeći proizvođač prema broju promocija sa 17% udjela, uz 2% rasta u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci, dok je Coca-Cola gubitkom 5% udjela pala na drugo mjesto sa 16%. Pipi Beverages i Jamnica plus slijede s 12% udjela i identičan trend od -2% u odnosu na raniju godinu, a isti takav pad zabilježio je i Pepsico koji je sada na 10% udjela. Droga Kolinska je zauzela 6%, a Radenska 5% udjela, dok su ostali proizvođači ostvarili napredak sa 7% na 12%. Privatna robna marka prema broju promocija smanjila je svoj udio s 12% na 10%.

Prema bruto oglasnoj vrijednosti na vrhu je Jamnica plus s 21% zabilježivši napredak od 2% u odnosu na prethodnu godinu, dok je na drugom mjestu Pipi Beverages koji je zadržao svojih 15% udjela. Coca-Cola je i ovdje izgubila 5% udjela te je sada na 13%, dok je Pepsico u minusu 1% te drži 11% udjela. Vindiji je prema GAV-u pripalo 6%, a Radenskoj i Schweppes Internationalu po 5% udjela. Ostali proizvođači gaziranih pića (bez cole) ostvarili su rast sa 7% na 11%, a privatna robna marka istodobno je pala sa 16% na 13%.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...