coca-cola-rostow-tvornica-large-midiAmerički proizvođač bezalkoholnih pića u idućih pet godina planira uložiti gotovo 30 milijardi dolara u rast poslovanja

Kompanije Coca-Cola i Coca-Cola Hellenic Bottling planiraju u idućih pet godina investirati u Rusiji tri milijarde dolara.

Ti planovi su u sklopu programa ekspanzije na tržištima zemalja koja bilježe brz gospodarski rast.

Coca-Cola, najveći svjetski proizvođač napitaka, već ulaže značajna sredstva na perspektivnim tržištima u razvoju kako bi povećala svoje prisustvo.

Kompanija iz Atlante tri četvrtine prihoda ostvaruje u inozemstvu, a među tržištima na kojima ostvaruje najbrži rast upravo su ona perspektivnih ekonomija u razvoju.

Coca-Cola i Coca-Cola Hellenic, druga po veličini Coca-Colina punionica u svijetu, najavili su veliku investiciju na otvaranju nove Coca-Coline tvornice u Rostovu.

Investicija od tri milijarde dolara u Rusiji bit će realizirana između 2012. i 2016. godine. Planirana ulaganja američke kompanije su ekvivalentna njenim ukupnim dosadašnjim investicijama u rusko gospodarstvo, ali su manja od ulaganja u Kini, gdje namjerava uložiti četiri milijarde dolara u naredne tri godine.

U tvornicu u Rostovu, u kojoj će se proizvoditi 450 milijuna litara napitaka godišnje, investirano je više od 120 milijuna dolara.

Rusija je jedno od brzorastućih tržišta Coca-Cole, gdje njena prodaja bilježi dvoznamenkasti rast šesti kvartal za redom. U drugom tromjesečju ove godine brend je ostvario rast od 17 posto na ruskom tržištu, dok je u svijetu ovaj pokazatelj porastao za svega četiri posto.

“Rusija je za naše poslovanje jedno od deset najvećih tržišta po brojnosti stanovništva i ostvarenom bruto domaćem proizvodu, mi osjećamo ogroman potencijal zemlje, i tko zna gdje će ova zemlja biti za 20. godina”, rekao je prvi čovjek Coca-Cole Muhtar Kent.

Coca-Cola će s punionicama partnerima uložiti u idućih pet godina gotovo 30 milijardi dolara u rast poslovanja. Ta sredstva otići će za izgradnju novih tvornica, distributivnih sustava i marketinga na tržištima zemalja koja ostvaruju ubrzani gospodarski rast.

coca-cola-tvornica-large-midiPepsi, najveći konkurent Coca-Cole, pojačao je svoje prisustvo u Rusiji akvizicijom ruskog proizvođača sokova Wimm-Bill-Dann za 5,4 milijardi dolara početkom godine. I Coca-Cola je ujesen prošle godine kupila ruskog proizvođača sokova, četvrtog po veličini, tvrtku Nidan. (Tanjug, Beta)