E-trgovina i dalje ima koristi od pandemije COVID-19 koja je u tijeku u Hrvatskoj. Iako se bezalkoholna pića obično ne kupuju putem interneta kao neki drugi proizvodi, tijekom razdoblja izolacije online prodaja je naglo porasla.

Sveukupno gledano, bezalkoholna pića u Hrvatskoj su zabilježila rast u 2021. godini, uglavnom zbog ublažavanja zdravstvenih mjera i ponovnog otvaranja trgovačkih objekata. No, mnogi Hrvati i 2021. nastavljaju raditi od kuće. To negativno utječe na manje formate i on-the-go formate, dok premium brendovi i dalje trpe od ekonomskih posljedica pandemije COVID-19.

Izvor: Euromonitor International

KLJUČNI TRENDOVI 2021.
U travnju 2020. vlada je uvela novi set poreza na topla i bezalkoholna pića, također poznat kao porez na šećer. To je dodatno intenziviralo prijelaz na bezalkoholna pića sa smanjenim udjelom šećera ili bez šećera. Međutim, lokalni potrošači, koji su se suočili s gubitkom posla, a time i gubitkom raspoloživog dohotka, bili su oprezniji s potrošnjom i eliminirali su neka bezalkoholna pića iz svojih navika konzumiranja ili su se umjesto toga okrenuli jeftinijim markama ili alternativama.

Izvor: Euromonitor International

RAZVOJ MALOPRODAJE
Prema Euromonitor Internationalu, e-trgovina i dalje ima koristi od pandemije COVID-19 koja je u tijeku u Hrvatskoj. Iako se bezalkoholna pića obično ne kupuju putem interneta kao neki drugi proizvodi, tijekom razdoblja izolacije online prodaja je naglo porasla. Iako ograničenja vezana uz COVID-19 nisu bila tako stroga u 2021. kao u prethodnoj godini, potrošači se i dalje oslanjaju na kupnju putem e-trgovine zbog pogodnosti koje nudi ovaj prodajni kanal. Također je sve veći broj samih e-trgovina, bilo u vlasništvu brendova ili treće strane, gdje glavne marke bezalkoholnih pića nude svoja pića, što dodatno podržava online prodaju.