njemacka-maloprodaja-blagajna-midi1Očekivanja njemačkih potrošača za prosinac blago su poboljšana, pri čemu pojačana spremnost Nijemaca za kupnju gura u prvi plan domaću potrošnju kao novi oslonac njemačkog gospodarstva u uvjetima oslabljene inozemne potražnje, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje instituta GfK.

Indeks povjerenja potrošača za prosinac porastao je na 5,6 bodova, s revidirana 5,4 boda u studenom, priopćeno je iz GfK-a.

Njemačka se počinje oslanjati na vlastito gospodarstvo, odnosno domaću potražnju, s obzirom na očekivano značajno slabljenje izvoza u uvjetima dužničke krize u inozemstvu i posustajanja svjetskog gospodarstva.

Zahvaljujući dobrom općem stanju u gospodarstvu, te smanjenoj nezaposlenosti i višim plaćama Nijemci su pokazali veću spremnost na kupovine, pa je odgovarajući podindeks u studenome poskočio za 9,1 bod, na 40,3 boda.

Kriza u eurozoni istodobno je poljuljala njihovo povjerenje u financijska tržišta, a time i spremnost da drže novac u bankama, primjećuju u institutu.

Stoga je sklonost štednji u studenom ponovo pala, a izražena je sklonost ulaganjima u nekretnine i kupovina trajnih potrošačkih proizvoda.

Ujedno su se značajno pogoršala očekivanja u vezi sa stanjem u gospodarstvu, ponajprije zbog eskalacije dužničke krize u eurozoni. Stoga je odgovarajući podindeks kliznuo za jedan bod u odnosu na mjesec ranije, na minus 7,2 boda. (H)