Raspoloženje talijanskih potrošača neočekivano je u studenom poraslo s gotovo najniže razine u tri godine zabilježene mjesec dana ranije, uz poboljšanje osjećaja vezanog za tekuće uvjete i buduće izglede za gospodarstvo, pokazali su podaci objavljeni u četvrtak.

gucci-vrecica-kupac-italija-midiIndeks povjerenja potrošača koji izrađuje Nacionalni zavod za statistiku ISTAT porastao je u studenom na 96,5 bodova, s revidirana 93,3 boda u listopadu. Indeks za listopad revidiran je naviše s prvotnih 92,9 bodova.

Prosječna prognoza 13 analitičara u anketi Reutersa predviđala je daljnji pad indeksa na 92,4 boda. Prognoze su se kretale od 89,2 do 93,2 boda.

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 2. do 17. studenoga, tijekom krize vlade koja je dovela do pada Silvija Berlusconija i dolaska Maria Montija na čelo nove tehnokratske vlade.

Unatoč oporavku indeksa na najvišu razinu od kolovoza, raspoloženje je ostalo blizu rekordno niske razine.

Poboljšanje u studenome temelji se na širokoj osnovi, uz potrošače koji optimističnije gledaju na trenutnu situaciju i buduće izglede osobnih financija i gospodarstva, objavio je ISTAT.

Analitičari upozoravaju da ISTAT-ov indeks nije u korelaciji s aktualnim potrošačkim trendovima, ali da dobro odražava one dugoročne.

Potrošnja je već dugo Ahilova peta talijanskog gospodarstva, koje je već najmanje deset godina među najtromijima u eurozoni.

Podindeks koji mjeri očekivanja u vezi s gospodarstvom porastao je tako na 83,4 boda, sa 76,0 bodova u prethodnom mjesecu, a očekivanja vezana za osobne financije s 98,6 na 101,6 bodova. (H)