Tvrtka Božo comerce započela je kao mala prodavaonica pića u Vrlici, a danas broji 11 dućana. U maloprodaji imaju fiksne i pokretne prodavaonice, no tijekom vremena svoje su poslovanje proširili i na ugostiteljstvo i transport

Veliki trgovački lanci prisutni su posvuda, što se vidi i po njihovoj sve većoj penetraciji u kvartove gdje otvaraju manje prodavaonice kako bi se dodatno približili kupcima.

S njima dolaze i neizbježne akcijske ponude kojima mali trgovci sve teže, ali ipak donekle pariraju.

No, unatoč zamamnoj ponudi velikih i stranih trgovaca, Vrličani imaju svoju domaću trgovinu koju su prepoznali po cijenama i kvaliteti pa u nju i rado svraćaju.

OBITELJSKA TVRTKA
Dok nekima kriza služi kao izgovor za loše poslovanje i otpuštanje djelatnika, drugi u njoj vide priliku pa svoje poslovanje razvijaju i šire.

Jedna od njih je i tvrtka Božo comerce koja je započela kao mala prodavaonica pića 1990. godine kada je otac sadašnjeg vlasnika, Olivera Vuletića, osnovao tvrtku i otvorio prvi dućan.

No, 1991. godine dućan je zbog rata prestao s radom. Pet godina kasnije, odnosno 1995., tvrtka ponovno staje na noge i obitelj Vuletić tada otvara mali diskont pića.

Godinu dana potom ovaj diskont povećava svoju kvadraturu za čak četiri puta, a 1998. proširuju i asortiman pa tu lokaciju od tada nazivaju prodajnim centrom Božo. Danas se tamo nalazi market, poljoapoteka, prodaja građevinskog materijala i bijele tehnike te željezarija i centralno skladište.

“Stvorili smo pravi mali centar koji zadovoljava sve potrebe kupaca iz našeg mjesta”, ponosno ističe Vuletić.

Inače, tvrtka je ime dobila po djedu sadašnjeg vlasnika koji je financijski potpomogao njen osnutak pa su u znak zahvale i dućani nazvani market Božo.

“Od samih početaka koncipirani smo kao obiteljski biznis pa tako i danas u sklopu tvrtke radimo otac, brat i ja”, kaže nam direktor.

ŠIRENJE DJELATNOSTI
Iako je sadašnji vlasnik od prvoga dana osnivanja tvrtke radio uz oca, poslovanje je službeno preuzeo u svoje ruke 2000. godine.

Kako su sve bolje upoznavali svoje kupce i njihove potrebe, ova tvrtka se polagano ali sigurno širila. Tako su 2001. godine otvorili svoj drugi market u Vrlici, tri godine nakon toga i caffe bar, a uz to su proširili djelatnost i na javnu nabavu, odnosno opskrbu dječjih vrtića, domova i bolnica.

Ipak, ono što ovog trgovca izdvaja od većine ostalih iz njegove branše je i to što, uz fiksne trgovine u Vrlici, Kninu i Splitu, ima i četiri pokretne trgovine koje su svakodnevno na terenu po okolnim selima.

“Naše pokretne trgovine funkcioniraju po istom principu kao i fiksne, odnosno putem njih vršimo prodaju mješovite robe uz uredno izdavanje računa”, pojašnjava Vuletić i dodaje kako je prva pokretna trgovina započela s radom 2006. godine.

Na ovu ideju potaknula ih je struktura naseljenosti u tom području koje karakterizira dislociranosti stanovništva pa se ovakav oblik prodaje činio logičnim jer zadovoljava potrebe njihovih kupaca.

Jedno vrijeme je došlo do zastoja u širenju jer su se usmjerili na postavljanje kvalitetnih temelja za rad pa su u tom periodu poradili na komercijalnom dijelu poslovanja, umrežavanju postojećih maloprodajnih mjesta, stvaranju vlastitog knjigovodstva i širenju javne nabave.

“Nisam želio dalje ulagati dok nisam bio siguran da su nam temelji kvalitetni”, kaže nam vlasnik tvrtke.

Nakon čvrste podloge za nastavak poslovanja, 2010. godine tvrtka Božo comerce ponovno počinje svoju ekspanziju. Tako su se, pored trgovine i ugostiteljstva, počeli baviti prijevozom putnika putem vlastitih autobusa i kombi vozila.

Iste godine sklopili su i ugovor sa Splitsko-dalmatinskom županijom o prijevozu školaraca te su počeli širiti taj segment poslovanja na turizam.

“Iskreno, nisam ni zamišljao da bi mogli ući u taj sektor, ali su nam se, nakon prijevoza školske djece u Vrlici, nekako stvari same od sebe položile pa je i prijevoz turista došao spontano”, dodaje Vuletić.

Također, lani su otvorili i prodavaonicu u Kninu, a ove godine su se proširili i na Split pa tako sada imaju 11 prodavaonica.

“Drago mi je što mogu najaviti i kako nam je u planu otvaranje još dvije nove prodavaonice koje su već u pripremi”, najavljuje direktor.

IZAZOVI U POSLOVANJU
Danas tvrtka Božo comerce ima 38 zaposlenih koji svojim radom, motivacijom i kvalitetom, kaže Vuletić, uvelike pridonose poslovanju tvrtke.

Važan segment za poslovanje svake tvrtke čini knjigovodstvo pa ne čudi što direktor izdvaja zaposlenike iz ovog sektora za koje kaže kako svojom predanošću poslu “uistinu neizmjerno doprinose razvoju tvrtke”.

No, uz zaposlenike, za male trgovce jednako su važni i kvalitetni poslovni partneri.

“Naš najveći dobavljač je Velpro s kojim surađujemo od njegova nastanka i on nam dodatno pomaže u borbi s konkurencijom putem oglašavanja Plus marketa u medijima. Usmjereni su direktno na malog trgovca kojeg prati prodajni predstavnik pa možemo zajednički dogovarati akcije, pomažu nam kod uređenja dućana te imaju sluha za nas male. Velpro je uistinu partner u pravom smislu, od cijena preko dostave do nabavnih uvjeta”, kaže ovaj mali trgovac.

Uz Velpro, tvrtka Božo comerce je i najveći član Udruge malih trgovaca Splitsko-dalmatinske županije, a Vuletić je ujedno i predsjednik ove Udruge. Ipak, poslovanje u maloprodaji nosi i svakodnevne izazove.

“Najveći problemi su otvaranje velikog broja trgovina na maloj udaljenosti, nepoštivanje malog trgovca od strane dobavljača i nepovjerenje krajnjeg potrošača koji je doveden u zabludu od strane velikih trgovačkih lanaca”, navodi direktor dodajući kako mali trgovci smatraju da ih dobavljači ne poštuju jer im nameću avansno plaćanje, što dovodi do većih cijena u njihovim dućanima.

Radi toga se kupci okreću velikim trgovačkim lancima koji si mogu priuštiti niže cijene za koje Vuletić kaže kako su “nerijetko niže negoli kod samih dobavljača”.

Uz to, veliki trgovački lanci otvaraju svoje prodavaonice tik uz male trgovce, što ovim potonjima svakako ne ide na ruku.

“Smatram kako bi trebalo ograničiti otvaranje novih maloprodajnih objekata na određenoj udaljenosti jednih od drugih i taj broj prilagoditi populaciji u mjestu gdje se nalaze ti dućani”, mišljenja je Vuletić.

Što se pak tiče proizvoda na akcijskim cijenama, on ističe kako su akcije koje viđamo u velikim trgovačkim lancima nepoštene jer je količina robe po takvim uvjetima ograničena pa ti proizvodi vrlo brzo nestanu s polica, nakon čega se podignu cijene koje budu i veće negoli u malim dućanima.

Upravo zbog toga on smatra da je ponuda kod malih trgovaca znatno poštenija, pošto oni imaju trajno niske cijene.

“Naše male trgovine nisu skuplje. Cijene su u prosjeku čak povoljnije i od onih kod velikih trgovačkih lanaca”, naglašava Vuletić kazavši da se to ostvaruje na način da se mali trgovci odriču svoje marže kako bi bili što pristupačniji kupcima koji to, pak, znaju cijeniti jer se na kraju i vraćaju u njihov dućan.

“Ipak, moram naglasiti kako su mali proizvođači prepoznali našu Udrugu kao velikog partnera kojem daju povoljnije cijene i bolje uvjete nabave pa s njima imamo kvalitetan partnerski odnos što na kraju rezultira nižim cijenama za naše kupce”, ističe Vuletić.

Iako su kroz godine širili svoje poslovanje i djelatnosti, iz tvrtke priznaju kako je svaka godina sve teža i donosi nove muke i izazove. Ipak, ne gube nadu jer im je jasno kako moraju ostati konkurentni i širiti svoje poslovanje da bi opstali na zahtjevnom maloprodajnom tržištu.

“Kako smo do sada poslovali tako ćemo i nadalje – boriti se i dati sve od sebe da opstanemo, jer nam to jedino preostaje u ovim teškim vremenima za nas, odnosno malu trgovinu. Zbilja smatram da ćemo opstati. Moramo, jer drugog izlaza nemamo”, zaključuje Vuletić.