Topli napici: Kava ili čaj, pitanje je sad

Oko 71% Hrvata u proteklih 12 mjeseci je konzumiralo kavu, dok ih je 82% konzumiralo čaj. Ipak, kod kave je više velikih (dnevnih) konzumenata, dok je kod čaja više onih umjerenih (tjedno ili mjesečno)

Najveći proizvođač kave u svijetu je Brazil, a kava kao napitak jako je popularna u svim zemljama svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Kava ima snažan učinak na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu, pojačava snagu i rad srca, poboljšava krvotok, podiže krvni tlak, povećava količinu šećera u krvi i njegovu potrošnju, djeluje diuretski, te se stoga treba konzumirati u umjerenim količinama.

Kina i Indija, pak, najveći su proizvođači čaja. Čaj je, poput kave, također omiljeni topli napitak. Konzumira se diljem svijeta u bilo koje doba dana, a zbog svojih ljekovitih svojstava jedan je od najpoznatijih i najomiljenijih “preparata” u borbi s prehladom ili gripom.

Tijekom povijesti mnogi su eminentni ljudi imali štošta za reći na temu kave ili čaja.

Tako je čuveni britanski političar William Gladstone o čaju volio reći: “Ako vam je hladno, čaj će vas ugrijati. Ako je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti …”.

S druge strane Atlantika, poznatoj američkoj spisateljici i supruzi avijatičara Charlesa Lindbergha, Anne Morrow Lindbergh, kava je bila velika muza: “Dobra komunikacija je stimulativna baš kao i šalica crne kave, te je jednako teško potom zaspati.”

INDEKS KONZUMACIJE
Kako bismo utvrdili koliko su ova dva topla napitka sastavnica života današnjih potrošača potrebno je upotrijebiti određena marketinška oruđa.

Target Group Index (TGI) je multifunkcionalni alat namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

Ovom prilikom prikazat ćemo dio podataka iz TGI baze koji se odnose na konzumaciju toplih napitaka, kave i čaja, u Hrvatskoj.

Oko 71% Hrvata u proteklih 12 mjeseci je konzumiralo kavu, dok ih je 82% konzumiralo čaj.

U pogledu frekvencije konzumacije kave i čaja i podjele svih konzumenata na: male (one koji piju kavu ili čaj jednom mjesečno ili rjeđe), umjerene (one koji piju kavu ili čaj dva puta mjesečno do dva puta tjedno) i velike (one koji piju kavu ili čaj više od jednom dnevno) konzumente, uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati postotak udjela velikih i umjerenih konzumenata, odnosno svih konzumenata koji su u proteklih godinu dana pili kavu ili čaj.

Kod potrošača kave najviše je velikih konzumenata, odnosno onih koji piju kavu jednom ili više puta dnevno, dok je kod potrošača čaja najviše umjerenih konzumenata, odnosno onih koji piju čaj dva puta mjesečno ili dva puta tjedno.

KROZ BRENDOVE
Pogledamo li koje marke kave konzumenti najčešće biraju, vidimo da prva tri mjesta zauzimaju: Franck (23%), Gloria (16%), te Barcaffe (9%), dok su u kategoriji čaja vodeće tri marke koje potrošači najčešće biraju: Franck (37%), Cedevita (16%), te Podravka (15%).

Ovdje je riječ o vodećim robnim markama, odnosno markama koje potrošači u pojedinoj kategoriji proizvoda biraju najčešće.

Odnosi se na kriterij koji uzima u obzir lojalnost, a ne količine upotrebe pojedine robne marke (nisu uključeni korisnici koji povremeno konzumiraju proizvod) te predstavlja udio korisnika koji upotrebljavaju određenu robnu marku najčešće.

Ono što TGI istraživanje čini različitim od ostalih istraživanja, osim velikog uzorka, pokrivenosti cijele Hrvatske i kontinuiranosti, jest što je to “single source” istraživanje, odnosno da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži.

Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo, te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere.

Vidimo da je prvi najčešće birani brend i kod konzumenata kave i kod konzumenata čaja marka Franck, no zanimljivo je pogledati i kakva su “lifestyle” obilježja tih konzumenata.

Konzumenti Franck kave su osobe koje preferiraju zdrav način prehrane. Prate događanja u dnevnim novinama i na televiziji. Također su hedonisti koji vole uživati u životu.

Konzumenti Franck čaja su osobe koje najviše zapažaju oglašavanje na plakatima. Također uživaju u druženju s ljudima i liječniku odlaze “u zadnji čas”.

Maja Juričan
Research Assistant, Mediana Fides